wtorek, 25 lutego 2014

Chrupiące kotleciki



Chrupiące kotleciki-szybka, łatwa i smaczna obiadowa propozycja. Wystarczy pierś z indyka lub kurczaka, jajko, mąka i płatki kukurydziane. Pyszne, chrupiące kotleciki gotowe. Uwielbiane przez dzieciaki, smakują również nieco większym smakoszom. Wystarczy ugotować ziemniaki, przyrządzić surówkę z pekińskiej kapusty i niedzielny obiad gotowyJ


Składniki:

·        pierś z indyka/kurczaka
·        1-2 jajka
·        mąka pszenna
·        płatki kukurydziane
·        sól, pieprz
·        olej


Przygotowanie: Rozbij pierś z indyka lub kurczaka, przetnij na kawałki. Posyp solą i pieprzem każdy kawałek z obu stron. Odstaw na chwilę by mięso przeszło przyprawami. Na talerz wsyp mąkę, w drugim rozbij jajka i rozbełtaj, w trzecim wsyp płatki kukurydziane i trochę je porozgniataj. Obtaczaj kolejno kawałki w każdym talerzu (mąka, jajka, płatki kukurydziane). Smaż na patelni na rozgrzanym oleju. Smaczne, chrupiące, drobiowe kotleciki gotowe. 
Jedz i smakujJ  

sobota, 15 lutego 2014

Bardzo krucha szarlotka


Bardzo krucha szarlotka, z dżemem/musem jabłkowym takim ze słoika. Oczywiście można go zastąpić świeżutko usmażonymi jabłuszkami, ale skoro gotowy dżem w słoiku już jest to szybko powstaje pyszna szarlotka. Do nadzienia dodałam łyżeczkę cynamonu i świeżo startą gałkę muszkatołową. Naprawdę pychaJ Wystarczy kubek gorącej herbaty lub kawy i gałka lodów waniliowychJ i pyszny deser gotowyJ


Składniki: tortownica 26 cm
·                            3 szklanki mąki 
·                            250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
·                            3 żółtka
·                            2 łyżki cukru pudru
·                            2 łyżki brązowego cukru
·                            1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
·                            2 łyżki kwaśnej śmietany
Mus:
·                            duży słoik dżemu z jabłek
·                            łyżeczka cynamonu
·                            gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Posiekaj margarynę z mąką. Dodaj oba rodzaje cukru, żółtka, proszek. Zagnieć ciasto dodając po łyżce. Podziel ciasto na dwie części (jedną nieco większą - spód ciasta powinien być grubszy) i rozwałkuj na większa część na placek wielkości formy (średnica 26 cm). Drugą część ciasta wstaw do lodówki.
Do garnka przełóż dżem/ mus jabłkowy i go podgrzej. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zetrzyj/wydrąż nożykiem gałkę muszkatołową, ponownie wymieszaj.

Placek wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuj go widelcem. Na ciasto wyłóż ciepłe jabłka. Zetrzyj drugą mniejszą część ciasta i posyp nią jabłka.  Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, aż wierzch szarlotki się zarumieni.  Posyp cukrem pudrem. Jedz i smakuj J


niedziela, 9 lutego 2014

Forszmak lubelski



Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się tym daniem, pytając jak się nazywa to danie i jak się je przyrządza. Tym razem przyrządziłam wersję z pieczarkami, można też dodatkowo lub zamiast nich dodać czerwoną paprykę
Ponadto forszmak lubelski przysmak bierze udział w kulinarnej zabawie: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, iż rewelacyjne przysmaża się na nim kawałki wieprzowiny. W dodatku nie trzeba niczego więcej dodawać, by pysznie smakowałaJ  
Wypróbowałam ten z ziołami ogrodowymi i smacznie polecamJ



Składniki dla 3-4 osób:
·        0,5 kg wieprzowiny
·        kawałek wędzonej kiełbasy
·        0,5 l  bulionu (najlepiej drobiowego)
·        2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·        3-4 ogórki kiszone,
·        8-10 pieczarek
·        1 duża cebula pokrojona w kostkę,
·        1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
·        sól, pieprz,
·        smakowita pajda z ziołami ogrodowymi


Przygotowanie:  Mięso pokrój w kostkę, następnie obsmaż na patelni (użyj smakowitej pajdy). Przełóż do dużego garnka. Cebulę pokrój w kostkę, ponownie rozpuść smalczyk na patelni i zeszklij cebulę. Na koniec podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażone składniki dorzuć do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalej bulionem, wymieszaj przelej do garnka. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz . Forszmak duś przez około 1,5 godziny tak by mięso było miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pieczarki. Zaś 10 minut przed końcem dodaj pokrojone w paseczki ogórki kiszone, dopraw koncentratem, wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Forszmak zazwyczaj jadamy z chlebem. Jedz i smakuj
J



sobota, 8 lutego 2014

Smakowita sałatka


Ta smakowita sałatka składa się z chrupiącego selera naciowego, ananasa, kurczaka i pietruszki. Super pomysł na karnawałową imprezę. 
Ponadto ta smakowita sałatka bierze udział w kulinarnej zabawie: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, iż podsmażony na nim kurczak nadaje się wprost do jedzenia (niczym więcej przyprawiać nie trzeba) Wypróbowałam smalczyk z ziołami ogrodowymi i smacznie polecamJ


Składniki:

·        pęczek selera naciowego
·        puszka ananasów
·        pierś z kurczaka
·        natka pietruszki
·        orzechy włoskie
·        smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
·        majonez
·        sól i pieprz

Przygotowanie: Seler pokrój w ok 5 mm kawałeczki.Posól i odstaw na ok 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut. Odcedź i ostudź -dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smaczny. 
Kurczaka pokrój w dość drobną kostkę.Rozpuść łyżkę smakowitej pajdy z ziołami ogrodowymi na patelni i dodaj kurczaka. Usmaż. Ananasa pokrój na kawałki. Orzechy i natkę posiekaj (nie zbyt drobno). Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dodaj 2-3 łyżki majonezu, skosztuj i dopraw do smaku. Jedz i smakuj.


sobota, 1 lutego 2014

Zupa krem z ziemniaka


Zupa krem z ziemniaka to zupa z dwóch warzyw: ziemniaka i cebuli. Jej smak jest wręcz idealny! Krem ten świetnie rozgrzewa w wieczorne, zimowe chłody - szczególnie, gdy biało za oknem. Smacznie polecam wszystkim wielbicielom kremowych zupJ Kolorem do zimy też pasujeJ

Składniki:
·        8-10 ziemniaków
·        3 cebule
·        masło (najlepiej klarowane)
·        200 ml śmietany 12%
·        1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
·        świeży i suszony tymianek
·        sól, pieprz

 


Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, ziemniaki pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, podsmaż cebulę i dodaj ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Warzywa przełóż do garnka, zalej zimnym bulionem, tak by zakrywał ziemniaki i cebulę (ok.700 ml). Resztę bulionu zostaw - być może przyda się później, do rozrzedzenia kremu, jeśli ten wyjdzie za gęsty. 
Bulion z warzywami gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj po trosze śmietanę i bulion (jeśli potrzebaJ). Skosztuj, dopraw i podgrzej. Przelej do miseczek i oprósz świeżym tymiankiem. Pyszna zupa krem z ziemniaka gotowa. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...