Przejdź do głównej zawartości

Bardzo krucha szarlotka


Bardzo krucha szarlotka, z dżemem/musem jabłkowym takim ze słoika. Oczywiście można go zastąpić świeżutko usmażonymi jabłuszkami, ale skoro gotowy dżem w słoiku już jest to szybko powstaje pyszna szarlotka. Do nadzienia dodałam łyżeczkę cynamonu i świeżo startą gałkę muszkatołową. Naprawdę pychaJ Wystarczy kubek gorącej herbaty lub kawy i gałka lodów waniliowychJ i pyszny deser gotowyJ


Składniki: tortownica 26 cm
·                            3 szklanki mąki 
·                            250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
·                            3 żółtka
·                            2 łyżki cukru pudru
·                            2 łyżki brązowego cukru
·                            1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
·                            2 łyżki kwaśnej śmietany
Mus:
·                            duży słoik dżemu z jabłek
·                            łyżeczka cynamonu
·                            gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Posiekaj margarynę z mąką. Dodaj oba rodzaje cukru, żółtka, proszek. Zagnieć ciasto dodając po łyżce. Podziel ciasto na dwie części (jedną nieco większą - spód ciasta powinien być grubszy) i rozwałkuj na większa część na placek wielkości formy (średnica 26 cm). Drugą część ciasta wstaw do lodówki.
Do garnka przełóż dżem/ mus jabłkowy i go podgrzej. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zetrzyj/wydrąż nożykiem gałkę muszkatołową, ponownie wymieszaj.

Placek wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuj go widelcem. Na ciasto wyłóż ciepłe jabłka. Zetrzyj drugą mniejszą część ciasta i posyp nią jabłka.  Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, aż wierzch szarlotki się zarumieni.  Posyp cukrem pudrem. Jedz i smakuj J


Komentarze

  1. Ale na blogach szarlotkowo, aż i mi się zachciało. Twoja wygląda smakowicie :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się t u . A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni.  Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarek J Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecam J Składniki: na 1 keksówkę ·         1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości) ·         3 jaja ·         1 duża marchew ·         1 ceb...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.