Zupa krem z ziemniaka to zupa z dwóch warzyw: ziemniaka i cebuli. Jej smak jest wręcz
idealny! Krem ten świetnie rozgrzewa w wieczorne, zimowe chłody - szczególnie,
gdy biało za oknem. Smacznie polecam wszystkim wielbicielom kremowych zupJ Kolorem do zimy też pasujeJ
Składniki:
·
8-10 ziemniaków
·
3 cebule
·
masło
(najlepiej klarowane)
·
200 ml śmietany
12%
·
1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego
·
świeży i
suszony tymianek
·
sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę
pokrój w piórka, ziemniaki pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, podsmaż
cebulę i dodaj ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Warzywa przełóż
do garnka, zalej zimnym bulionem, tak by zakrywał ziemniaki i cebulę (ok.700
ml). Resztę bulionu zostaw - być może przyda się później, do rozrzedzenia kremu,
jeśli ten wyjdzie za gęsty.
Bulion z warzywami gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Zmiksuj zupę na krem. Dodaj po trosze śmietanę i bulion (jeśli potrzebaJ). Skosztuj, dopraw i podgrzej. Przelej do miseczek i
oprósz świeżym tymiankiem. Pyszna zupa krem z ziemniaka gotowa. Jedz i smakujJ
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKremowe zupy królują.... bardzo je lubię ...:)
OdpowiedzUsuń