sobota, 1 lutego 2014

Zupa krem z ziemniaka


Zupa krem z ziemniaka to zupa z dwóch warzyw: ziemniaka i cebuli. Jej smak jest wręcz idealny! Krem ten świetnie rozgrzewa w wieczorne, zimowe chłody - szczególnie, gdy biało za oknem. Smacznie polecam wszystkim wielbicielom kremowych zupJ Kolorem do zimy też pasujeJ

Składniki:
·        8-10 ziemniaków
·        3 cebule
·        masło (najlepiej klarowane)
·        200 ml śmietany 12%
·        1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
·        świeży i suszony tymianek
·        sól, pieprz

 


Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, ziemniaki pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni, podsmaż cebulę i dodaj ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Warzywa przełóż do garnka, zalej zimnym bulionem, tak by zakrywał ziemniaki i cebulę (ok.700 ml). Resztę bulionu zostaw - być może przyda się później, do rozrzedzenia kremu, jeśli ten wyjdzie za gęsty. 
Bulion z warzywami gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj po trosze śmietanę i bulion (jeśli potrzebaJ). Skosztuj, dopraw i podgrzej. Przelej do miseczek i oprósz świeżym tymiankiem. Pyszna zupa krem z ziemniaka gotowa. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...