piątek, 17 lutego 2017

Racuchy z jabłkiem i….

  
Racuchy z jabłkiem, cynamonem i kaszą jaglaną. Racuchy, któż ich nie lubi. Na bazie jogurtu naturalnego. Przepyszne racuchy. Zamiast jogurtu możesz użyć kefir, też będą smaczne. Prosto z patelni, cieplutkie i pachnące cynamonem. Przemycona kasza jaglana również, a to przecież królowa kasz. Dla małego i większego smakosza. Nie ma jak domowe racuchyJ Polecam racuchy z jabłkiem i…J



Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1-2 jabłka
  • ¾ - 1 szklani mąki pszennej (zależy do gęstości jogurtu)
  • 1 jajko
  • około ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • cukier
  • szczypta soli
  • cynamon
  • śmietana do podania
  • olej



Przygotowanie: Roztrzep jajko. Dodaj jogurt i kaszę jaglaną. Jabłko zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj cukier i szczyptę soli. Wsyp mąkę i wymieszaj. Możesz też przyprawić teraz cynamonem lub/i po usmażeniu racuchów. Usmaż racuchy. Racuchy z jabłkiem, cynamonem i kaszą jaglaną gotowe. Podawaj same, z kleksem śmietany i/lub posypane cynamonem. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 13 lutego 2017

Pulpety z warzywami


Och! Jakie smaczne pulpety z warzywami w pomidorowym sosie. Uwielbiam takie dni, kiedy to mój M. przejmuje kuchenne stery. Tak było i tym razem. Bardzo, ale to bardzo smaczne pulpety mu wyszły. Nasz Brzdąc, choć jeszcze niewiele mówi, też potwierdzaJ. Spróbujcie sami. Pyszne pulpety z warzywami na obiad czy kolację. Polecam.



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3-4 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 jajko
  • 6-7 cm pora
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła


Przygotowanie: Marchewki obierz. Połowę z nich zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Resztę pozostaw do bulionu. Umytego selera i pora pokrój w drobną kosteczkę. Mielone mięso przełóż do miski. Wrzuć pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Z wyrobionego mięsa formułuj pulpeciki. Następnie przełóż je do rondla/wyższej patelni. Dodaj marchew, obraną pietruszkę, kawałek obranego selera oraz połówkę obranej, czerwonej cebuli. Zalej wodą, tak by pulpety były przykryte. Wrzuć suszone pomidory i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 
Przygotuj złotą zasmażkę. W tym celu mąkę upraż na patelni, dodaj masło. Wymieszaj. Wlej 2-4 łyżki chłodniejszego bulionu (tego z pulpetów). Zasmażkę i łyżkę koncentratu dodaj do pulpetów. Ponownie gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Pulpety z warzywami gotowe. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...