Och! Jakie smaczne pulpety z
warzywami w pomidorowym sosie. Uwielbiam takie dni, kiedy to mój M. przejmuje
kuchenne stery. Tak było i tym razem. Bardzo, ale to bardzo smaczne pulpety mu
wyszły. Nasz Brzdąc, choć jeszcze niewiele mówi, też potwierdzaJ. Spróbujcie sami. Pyszne pulpety
z warzywami na obiad czy kolację. Polecam.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3-4 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 jajko
- 6-7 cm pora
- bułka tarta
- sól, pieprz
- pół czerwonej cebuli
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- kilka suszonych pomidorów
- ziele angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
Marchewki obierz. Połowę z nich zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Resztę
pozostaw do bulionu. Umytego selera i pora pokrój w drobną kosteczkę. Mielone
mięso przełóż do miski. Wrzuć pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Wbij
jajko i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Z wyrobionego mięsa formułuj pulpeciki.
Następnie przełóż je do rondla/wyższej patelni. Dodaj marchew, obraną
pietruszkę, kawałek obranego selera oraz połówkę obranej, czerwonej cebuli.
Zalej wodą, tak by pulpety były przykryte. Wrzuć suszone pomidory i ziele
angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Przygotuj złotą zasmażkę. W tym celu mąkę upraż na patelni, dodaj masło.
Wymieszaj. Wlej 2-4 łyżki chłodniejszego bulionu (tego z pulpetów). Zasmażkę i łyżkę koncentratu dodaj do pulpetów. Ponownie gotuj pod przykryciem
przez 20 minut. Pulpety z warzywami gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz