Diples, czyli greckie faworki. Na bazie z soku z pomarańczy,
przyprawione cynamonem i miodem polane tuż przed podaniem. Naprawdę bardzo
smaczne faworki. Wspaniała propozycja na Tłusty Czwartek (a to już jutro;)). Zwłaszcza dla cynamonowych łasuchów. Nie sprawdzałam, czy Grecy obchodzą taki równie słodki dzień. Świętują lub nie,
to faworki mają przepyszne. Polecam.
A jeśli szukasz jeszcze innych
inspiracji na jutrzejszy dzień to zajrzyj do specjalnego numeru Magazynu
Aromat Tłusty Czwartek (klik). Wprawdzie to zeszłoroczny numer, ale aktualny
i dziśJ.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- sok z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- tłuszcz to głębokiego smażenia
Przygotowanie: Do
miski wsyp mąkę, wbij jajka. Dodaj sól i sodę. Wyrób ciasto stopniowo dolewając
sok z pomarańczy (z rozpędu wsypałam również cynamon i bardzo smaczne wyszły).
Podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na stolnicy. Następnie wycinaj
faworki. Smaż krótko (ok. 1 minuty) na głębokim i bardzo gorącym tłuszczu. Nie
rumienić!. Odcedź i układaj na talerzu. Posyp cynamonem i polej miodem. Diples, czyli greckie faworki gotowe.
Jedz i smakujJ
Jaka fajniuchna alternatywna klasycznych faworków :)
OdpowiedzUsuń