wtorek, 21 maja 2013

Jajo muchomor



Nadszedł czas na trzeci i ostatni już przepis. Smaczne, kolorowe śniadanko nam wyszłoJ Trochę zabawy i dużo śmiechu J Dzieciaki przygotowywały, dorośli pomagali – bardzo smaczna zabawaJ. Naprawdę warto i w kuchni się czasem wesoło pobawićJ.

Składniki:
  • jajka
  • pomidory
  • twarożek
  • wykałaczki
  • koperek/szczypiorek


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz wspólnie z małymi pomocnikami. Teraz odkrój koniec z jednej strony tak by powstała noga muchomora. Umyte pomidory przekrój na pół i wydrąż pestki tak by powstał kapelusz. Za pomocą złamanej na pół wykałaczki należy przymocować kapelusz do nogi muchomora. Oczywiście możecie to wszystko robić wspólnieJ. Teraz najlepiej palcami kropkujcie swoje muchomoryJ . Jeśli chcecie zróbcie ze szczypiorku lub koperku trawkę. Życzę udanej i smacznej zabawyJ Uwaga na wykałaczki, kiedy już jecie swe muchomorkiJ


piątek, 17 maja 2013

Paluszki rybne





Dziś przepis nr 2 minionego weekendu z siostrzeńcami. Wspaniała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego smaczny sposób na przemycenie majeranku i maki pełnoziarnistej. Zniknęły w ekspresowym tempie. Tym razem wykorzystałam rybny filet następnym razem spróbuję z kostki przygotować te wspaniałe w smaku paluszki rybneJ


Składniki:


  • 500g filetu lub kostki z dorsza/mintaja
  • 2 jajka
  • mąka pełnoziarnista
  • tarta bułka
  • majeranek suszony
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie: Filety rozmroź. Teraz pokrój na paluszki. Posól, popieprz i posól majerankiem. Przygotuj panierkę. Potrzebne będą trzy talerze: płytki, głęboki i płytki. Do pierwszego płytkiego talerza wsyp mąkę, do drugiego głębokiego wbij i roztrzep jajka widelcem, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Teraz każdy paluszek obtocz w mące, jajku i bułce. Smaż na rozgrzanym oleju Podawaj, np.: z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami i mizerią. Smaczny słoneczny obiad gotowyJ



środa, 15 maja 2013

Jajo Mysz



Oto relacja jak to siostrzeńcy spędzili weekend u kulinarnej blogerki.  
Dziś przepis nr 1 a będzie ich w sumie 3 J. Zapraszam do wspólnej zabawyJ



Składniki:

·        jajka
·        ogórek
·        rzodkiewka
·        szczypiorek
·        koperek
·        słonecznik łuskany
·        majonez

Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Obierz (możesz poprosić o pomoc swych małych pomocników). Następnie przekrój je na pół. Ogórka obierz, pokrój w plasterki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Połówki jajek porozkładaj na talerzach. Delikatnie natnij w tym miejscu, co maja być mysie uszka i ogonek. A teraz według własnych pomysłów wykonajcie jajo- myszki. Zabawny sposób na smaczne śniadanie J




środa, 8 maja 2013

Chrupiąca sałatka


z kurczaka, selera i żurawiny



Jak pewnego razu spotkałyśmy się, w przemiłej kawiarni, z Jagienką z http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ chwaliła mi się tą chrupiącą sałatką oraz podała mi przepis jak ją przygotować. Pysznie smakuje w domowych pieleszach, można ją również spakować do pudełka na drugie śniadanie. A oto prezentacja jak mi się to udałoJ


Składniki:

·        Pęczek selera naciowego
·        100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej)
·        podwójna pierś z kurczaka
·        pół pęczka szczypiorku

Sos wariant I
·        2 łyżki majonezu
·        1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego
·        1 łyżeczka musztardy
·        pieprz, sól

Sos wariant II
·        oliwa/olej
·        pieprz i sól

Przygotowanie: Seler pokrój w ok 5 mm kawałeczki .Posól i odstaw na ok 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut. Odcedź i ostudź -dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smacznyJ. Kurczaka pokrój w dość drobną kostkę lub paseczki, posól i popieprz. Usmaż .
Teraz pomieszaj ze sobą: kurczaka, selera, żurawinę. Zalej sosem wariant I lub sosem wariant II. Obie wersje cieszą smakiemJ Wymieszaj sałatkę, dodaj posiekany drobno szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!




Akcja Kolacja

poniedziałek, 6 maja 2013

Nominacja do Liebster Blog Award


Bardzo cieszę się i smacznie dziękuję Moim Kulinarnym Rozterkom
za docenienie mych starań i nominacjęJJJ


Zasady zabawy brzmią następująco: Nominację otrzymuje się od innej osoby blogującej "za tzw. dobrze wykonaną robotę". Otrzymują ją osoby, które na swoim mają mniej niż 200 obserwatorów. Osoba wyróżniona odpowiada na 11 pytań, nominuje kolejne 11 osób. Należy poinformować nowo nominowane osoby. Warunek: nie wolno nominować osoby, od której otrzymało się wyróżnienie.

Oto pytania, które zostały mi przesłane:
  1. Co daje Ci prowadzenie bloga kulinarnego?
Frajdę
  1. Co sprawia Ci największy problem w kuchni?
Jej sprzątanieJ
  1.  Co zjadłaś/eś najdziwniejszego w sowim życiu?
Trudno powiedzieć nie jestem sowąJ
  1.  Jaka jest Twoja popisowa potrawa?
Pies jako przyjaciel, kot jako niezbadany stan umysłu
6. Ulubiony drink?
banana mama
7.Pomysł na szybki deser?
Lody lub koktajl truskawkowy
8. Sposób na udany weekend?
Wśród przyjaciół
9. Ulubiona książka kucharska? 
Po prostu gotuj Pascal Brodnicki
10. Kuchnia tradycyjna czy fusion?
Zależne do nastroju
11. Czym dla Ciebie jest gotowanie?
Przyjemnością

Oto nominowane przeze mnie blogi:


Oto moje pytania:
  1. Jak często się śmiejesz?
  2. Masz zwierzaka ? Jeśli tak to jakiego?
  3. Nocny marek czy ranny ptaszek?
  4. Jaki owoc lubisz najbardziej ?
  5. Najchętniej zjadłabyś/zjadłbyś ?
  6. Ulubiona przyprawa/zioło to ?
  7. Jakie pierogi lubisz najbardziej?
  8. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
  9. Twój smak z dzieciństwa to?
  10. Najpiękniejsze miejsce to?
  11. Odpoczywasz, gdy?


    piątek, 3 maja 2013

    Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami







    Ach jak wczoraj było cudownie. Spacer po Roztoczu a konkretnie po Czartowym Polu przez malowniczą dolinę rzeki Sopot. Słonko coraz nas przygrzewało, było przyjemnie, ale nie gorąco. Korzystając z tzw uroków natury urządziliśmy sobie piknik: Były kanapki, sałatka makaronowa, pomidorki koktajlowe i małe, co nieco dla ukochanego czworonogaJ
    Sałatka smakowała nam wybornie. Myślę, że to również smaczny pomysł na grilla, do szkoły, na uczelnię czy do pracy:)

    Składniki: na 2-3 osoby


    • 250 g ulubionego makaronu
    • 5-6 suszonych pomidorów
    • pół paczki łuskanego słonecznika
    • natka pietruszki
    • świeża bazylia
    • pieprz, sól
    • oliwa/olej

    Przygotowanie: Ugotuj makaron. (Następnie przelej go zimną wodą by kluchy się nie sklejały). Rozgrzej patelnię. Wsyp ziarnka słonecznika, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij jak zaczną się rumienić (trzeba uważać, aby ich nie spalić- najpierw nic się nie dzieje dopiero później zaczynają się rumienić i wtedy nastaje ten moment, kiedy łatwo je spalić). Do miski/pudełka wsyp makaron, posiekane pomidory suszone, uprażony słonecznik. Następnie posiekane listki natki i bazylii. Wlej oliwę/olej i dopraw do smaku. Smacznego:)


    Akcja Kolacja

    środa, 1 maja 2013

    Domowe muesli




    Gdy ostatnio spędzałam przyjemnie czas na Lubelskiej Starówce powstały dwa pomysły na mego bloga. Pierwszy z nich to pomysł na szybkie, aczkolwiek pyszne, czyli śniadania dla zabieganych. Oto propozycja do posmakowaniaJ Dzięki AniuJ

    Składniki:


    • 200 g płatków owsianych
    • 150g otrębów żytnich
    • 100g słonecznika łuskanego
    • 100g pestek dyni bez łupin
    • 2-3 garście orzechów laskowych
    • 2-3 garście żurawiny suszonej
    • ulubiony jogurt /kefir

    Przygotowanie: Patelnię rozgrzej. Wsypuj kolejno ziarnka słonecznika, dyni oraz orzechy. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy zaczną się rumienić, wyłącz palnik. Teraz wsyp stopniowo otręby i płatki (nie musisz wyspać wszystkiego, jeśli uznasz, że czegoś jest za dużo) Wymieszaj i dodaj żurawinę. Ponownie wymieszaj. Nałóż sobie do miseczki i polej jogurtem. Resztę przełóż do słoika. Podane wyżej ilości składników są na duży słoik, więc starczy Nam na przynajmniej kilka śniadań

    Rada: Tak jak kawosze rano przed prysznicem wędrują do kuchni aby włączyć ekspres, to Nam proponuję wyjąć jogurt z lodówki zanim udamy się do łazienki.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...