piątek, 17 maja 2013

Paluszki rybne





Dziś przepis nr 2 minionego weekendu z siostrzeńcami. Wspaniała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego smaczny sposób na przemycenie majeranku i maki pełnoziarnistej. Zniknęły w ekspresowym tempie. Tym razem wykorzystałam rybny filet następnym razem spróbuję z kostki przygotować te wspaniałe w smaku paluszki rybneJ


Składniki:


  • 500g filetu lub kostki z dorsza/mintaja
  • 2 jajka
  • mąka pełnoziarnista
  • tarta bułka
  • majeranek suszony
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie: Filety rozmroź. Teraz pokrój na paluszki. Posól, popieprz i posól majerankiem. Przygotuj panierkę. Potrzebne będą trzy talerze: płytki, głęboki i płytki. Do pierwszego płytkiego talerza wsyp mąkę, do drugiego głębokiego wbij i roztrzep jajka widelcem, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Teraz każdy paluszek obtocz w mące, jajku i bułce. Smaż na rozgrzanym oleju Podawaj, np.: z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami i mizerią. Smaczny słoneczny obiad gotowyJ



4 komentarze:

  1. narobiłas mi smaka na paluszki rybne! masz świetnego bloga (wpadłam tu jak zobaczyłam cudowne myszki z jajka =D)

    zapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. I te marcheweczki do schrupania z rybka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda pyszne wszystko to było:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...