środa, 8 maja 2013

Chrupiąca sałatka


z kurczaka, selera i żurawiny



Jak pewnego razu spotkałyśmy się, w przemiłej kawiarni, z Jagienką z http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ chwaliła mi się tą chrupiącą sałatką oraz podała mi przepis jak ją przygotować. Pysznie smakuje w domowych pieleszach, można ją również spakować do pudełka na drugie śniadanie. A oto prezentacja jak mi się to udałoJ


Składniki:

·        Pęczek selera naciowego
·        100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej)
·        podwójna pierś z kurczaka
·        pół pęczka szczypiorku

Sos wariant I
·        2 łyżki majonezu
·        1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego
·        1 łyżeczka musztardy
·        pieprz, sól

Sos wariant II
·        oliwa/olej
·        pieprz i sól

Przygotowanie: Seler pokrój w ok 5 mm kawałeczki .Posól i odstaw na ok 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut. Odcedź i ostudź -dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smacznyJ. Kurczaka pokrój w dość drobną kostkę lub paseczki, posól i popieprz. Usmaż .
Teraz pomieszaj ze sobą: kurczaka, selera, żurawinę. Zalej sosem wariant I lub sosem wariant II. Obie wersje cieszą smakiemJ Wymieszaj sałatkę, dodaj posiekany drobno szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!




Akcja Kolacja

6 komentarzy:

  1. Howdy! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

    my web-site - Louis Vuitton Bags

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wygląda. Super apetyczne fotki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...