Przejdź do głównej zawartości

Domowe muesli




Gdy ostatnio spędzałam przyjemnie czas na Lubelskiej Starówce powstały dwa pomysły na mego bloga. Pierwszy z nich to pomysł na szybkie, aczkolwiek pyszne, czyli śniadania dla zabieganych. Oto propozycja do posmakowaniaJ Dzięki AniuJ

Składniki:


  • 200 g płatków owsianych
  • 150g otrębów żytnich
  • 100g słonecznika łuskanego
  • 100g pestek dyni bez łupin
  • 2-3 garście orzechów laskowych
  • 2-3 garście żurawiny suszonej
  • ulubiony jogurt /kefir

Przygotowanie: Patelnię rozgrzej. Wsypuj kolejno ziarnka słonecznika, dyni oraz orzechy. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy zaczną się rumienić, wyłącz palnik. Teraz wsyp stopniowo otręby i płatki (nie musisz wyspać wszystkiego, jeśli uznasz, że czegoś jest za dużo) Wymieszaj i dodaj żurawinę. Ponownie wymieszaj. Nałóż sobie do miseczki i polej jogurtem. Resztę przełóż do słoika. Podane wyżej ilości składników są na duży słoik, więc starczy Nam na przynajmniej kilka śniadań

Rada: Tak jak kawosze rano przed prysznicem wędrują do kuchni aby włączyć ekspres, to Nam proponuję wyjąć jogurt z lodówki zanim udamy się do łazienki.


Komentarze

  1. Jakie ładne zdjęcia! A musli naprawdę smakowite. Domowe jest według mnie najlepsze, bo można dobrać swoje ulubione dodatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) właśnie o to chodzi by jeść to co się lubi:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia. Do tego musli bardzo zdrowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborne zestawienie! :D
    Akurat trafiłaś w jedno z moich ulubionych (pomijając 'życianki', bo z nimi jeszcze nigdy nie próbowałam, bardziej smakują mi orkiszowe płatki... a bez tych owsianych to w ogóle u mnie nie ma śniadania ;P)
    Również podziwiam zdjęcia - piękne i apetyczne!

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) i zachęcam to spróbowania podzielenia się smakowymi wrażeniami:)

      Usuń
  4. Hi there! This post couldn't be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this article to him. Pretty sure he'll have
    a good read. Many thanks for sharing!

    my web page: Louis Vuitton Handbags Outlet

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...