piątek, 28 października 2016

Dyniowa zupa z porem



  
Dyniowa zupa z porem, czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchniJ. Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. PolecamJ





Składniki:

  • 1  dynia hokkaido
  • 2 obrane ziemniaki
  • 1 por
  • 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, słodka papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy



Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami.


Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do smaku. Dyniowa zupa z porem gotowaJ Jedz i smakujJ


piątek, 21 października 2016

Słodkie kaszotto

  
Słodkie kaszotto, czyli gruszka lekko podduszona w miodzie roztopionym na maśle klarowanym. Ponadto przyprawionym cynamonem i imbirem. To wszystko wymieszane z kaszą jaglana lub bulgur. Posypane prażonymi orzechami włoskimi. Wspaniała propozycja na jesienne śniadanie lub deser. Ciepły, wartościowy posiłek na dobry początek dnia czy po powrocie ze spaceru. Przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik). Zajrzyj i sprawdź, co tam dla Ciebie mamyJ.


Składniki:

  • 1 gruszka
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej/ bulgur
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • cynamon i imbir suszony




Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Pokrojone orzechy upraż na patelni. Gruszkę pokrój w niewielkie kawałki (nie musisz jej obierać). W rondelku rozpuść masło, dodaj miód. Wymieszaj. Dodaj imbir i cynamon. Wsyp kawałki gruszki. Wymieszaj. Dodaj kaszę i wymieszaj. Przełóż do miseczki. Posyp orzechami. Słodkie kaszotto gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 14 października 2016

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą



Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecamJ


Składniki: na około 50 szt.

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 75 g ugotowanej kaszy bulgur
  • 100 g sera białego półtłustego
  • 1 cebula
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • sól, tymianek suszony
  • olej
  • boczek do podania


Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie wymieszaj z serem i podsmażoną cebulką. Skosztuj i dopraw do smaku.

Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą cienko rozwałkuj. Kawałki wykrawaj za pomocą szklanki. Na każdy nałóż nadzienie. Mocno zlep brzegi. Pierogi układaj na posypanej mąka tacy. Wkładaj je partiami do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj od chwili wypłynięcia 3-5 minut. Wyjmij z wody. Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą gotoweJ Podawaj z podsmażonym boczkiem. Jedz i smakujJ


piątek, 7 października 2016

Pęczotto z pieczarkami

  
Pęczotto z pieczarkami to bardzo smaczne połączenie: pieczarki, kasza pęczak i natka pietruszki. Często bywa, że proste potrawy są najsmaczniejsze. Tak jest i tym razem. Propozycja na syty obiad, dla panów również.
A przepis ten jak i wiele innych pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Co jeszcze tam dla Ciebie mamy? ZajrzyjJ Prawda, że warto:)



Składniki:

  • 1 szklanka suchego pęczaku
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło klarowane
  • sól, czarny pieprz


Przygotowanie: Do garnka włóż pęczak. Zalej go szklanką bulionu. Gotuj, aż pęczak go wchłonie. Gdy kasza wchłonie bulion stopniowo dolewaj kolejną porcję, tak by pęczak bulgotał cały czas i był przykryty. Gotuj do miękkości, w sumie około 20 minut. 

Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dorzuć masła. Do podduszonych pieczarek dodaj ugotowany pęczak i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Pyszne pęczotto z pieczarkami  gotowe. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...