Dyniowa zupa z porem, czyli bardzo smaczny krem z
dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchniJ. Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym
razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona
wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. PolecamJ
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 2 obrane ziemniaki
- 1 por
- 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
- sól, pieprz
- kurkuma, słodka papryka
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na
blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do
180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię
obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami.
Pora
pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło.
Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa
były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do
smaku. Dyniowa zupa z porem gotowaJ Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz