Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne.
Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z
białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą,
pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można
podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i
kolory. Jesiennie smacznie polecamJ
Składniki: na około 50 szt.
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 75 g ugotowanej kaszy bulgur
- 100 g sera białego półtłustego
- 1 cebula
- kurkuma
- pieprz czarny
- sól, tymianek suszony
- olej
- boczek do podania
Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób
dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i
miękkie. Przykryj ściereczką.
Cebulę obierz i pokrój w drobną
kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem
oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie
wymieszaj z serem i podsmażoną cebulką. Skosztuj i dopraw do smaku.
Ciasto podziel na mniejsze
części. Każdą cienko rozwałkuj. Kawałki wykrawaj za pomocą szklanki. Na każdy nałóż
nadzienie. Mocno zlep brzegi. Pierogi układaj na posypanej mąka tacy. Wkładaj
je partiami do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj od chwili wypłynięcia 3-5
minut. Wyjmij z wody. Pierogi z kaszą
bulgur i kurkumą gotoweJ Podawaj
z podsmażonym boczkiem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz