Słodkie
kaszotto,
czyli gruszka lekko podduszona w miodzie roztopionym na maśle klarowanym.
Ponadto przyprawionym cynamonem i imbirem. To wszystko wymieszane z kaszą
jaglana lub bulgur. Posypane prażonymi orzechami włoskimi. Wspaniała propozycja
na jesienne śniadanie lub deser. Ciepły, wartościowy posiłek na dobry początek
dnia czy po powrocie ze spaceru. Przepis ten
pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik). Zajrzyj i sprawdź, co tam dla Ciebie mamyJ.
Składniki:
- 1 gruszka
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej/ bulgur
- garść wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- cynamon i imbir suszony
Przygotowanie: Ugotuj kaszę.
Pokrojone orzechy upraż na patelni. Gruszkę pokrój w niewielkie kawałki (nie
musisz jej obierać). W rondelku rozpuść masło, dodaj miód. Wymieszaj. Dodaj
imbir i cynamon. Wsyp kawałki gruszki. Wymieszaj. Dodaj kaszę i wymieszaj.
Przełóż do miseczki. Posyp orzechami. Słodkie
kaszotto gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz