Pęczotto z pieczarkami to bardzo smaczne połączenie:
pieczarki, kasza pęczak i natka pietruszki. Często bywa, że proste potrawy są
najsmaczniejsze. Tak jest i tym razem. Propozycja na syty obiad, dla panów
również.
A przepis ten jak i wiele innych pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik) Lubelskiej
Blogosfery Kulinarnej. Co jeszcze tam dla Ciebie mamy? ZajrzyjJ Prawda, że warto:)
Składniki:
- 1 szklanka suchego pęczaku
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- masło klarowane
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Do garnka włóż pęczak. Zalej go
szklanką bulionu. Gotuj, aż pęczak go wchłonie. Gdy kasza wchłonie bulion
stopniowo dolewaj kolejną porcję, tak by pęczak bulgotał cały czas i był
przykryty. Gotuj do miękkości, w sumie około 20 minut.
Obraną cebulę pokrój w kostkę i
podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki. Przypraw solą i
pieprzem. W razie potrzeby dorzuć masła. Do podduszonych pieczarek dodaj ugotowany
pęczak i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Pyszne pęczotto z pieczarkami gotowe. Jedz i smakujJ
Pęczotto zawsze. Uwielbiam chociaż czasem mi szkodzi ... taka karma. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDla mnie połączenie pieczarek i natki pietruszki jest mus have! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń