piątek, 7 października 2016

Pęczotto z pieczarkami

  
Pęczotto z pieczarkami to bardzo smaczne połączenie: pieczarki, kasza pęczak i natka pietruszki. Często bywa, że proste potrawy są najsmaczniejsze. Tak jest i tym razem. Propozycja na syty obiad, dla panów również.
A przepis ten jak i wiele innych pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Co jeszcze tam dla Ciebie mamy? ZajrzyjJ Prawda, że warto:)



Składniki:

  • 1 szklanka suchego pęczaku
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło klarowane
  • sól, czarny pieprz


Przygotowanie: Do garnka włóż pęczak. Zalej go szklanką bulionu. Gotuj, aż pęczak go wchłonie. Gdy kasza wchłonie bulion stopniowo dolewaj kolejną porcję, tak by pęczak bulgotał cały czas i był przykryty. Gotuj do miękkości, w sumie około 20 minut. 

Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dorzuć masła. Do podduszonych pieczarek dodaj ugotowany pęczak i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Pyszne pęczotto z pieczarkami  gotowe. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

  1. Pęczotto zawsze. Uwielbiam chociaż czasem mi szkodzi ... taka karma. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie połączenie pieczarek i natki pietruszki jest mus have! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...