poniedziałek, 28 września 2015

Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek


Cynamonowy ryż ze śliwkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka (edycja śliwki). Danie szybkie, bo u mnie ostatnio czas strasznie zakręcony. Bardzo chciałam wziąć udział w tej, jakże smacznej zabawie. Cynamonowy ryż ze śliwkami świetny na sycące, ciepłe śniadanie lub deser. Dla wszystkich smakoszy, których czas goni, polecam cynamonowy ryż ze śliwkami.

A razem ze mną w Lubelskim Kociołku śliwki przyrządzają:

Zajrzyjcie i do nich, by sprawdzić, jakie tam smakowitości goszcząJ



Składniki:


  • 100g ryżu
  • 10 śliwek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka masła najlepiej klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  uprażone płatki migdałów


Przygotowanie: Ugotuj ryż. Śliwki i brzoskwinię wydryluj. Śliwki pokrój w ćwiartki, a brzoskwinię w ósemki. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier i miód. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Dodaj cynamon, imbir i gałkę. 
Wrzuć pokrojone śliwki i brzoskwinie. Duś, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną. Cynamonowy ryż ze śliwkami gotowy. Przed podaniem posyp wierzch uprażonymi płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ


Czas na śliwki Jesienne Superfoods

środa, 23 września 2015

Pasztet z batata



Pasztet z batata i soczewicy czerwonej. W skład pasztetu dodatkowo wchodzi jeszcze marchew i cebula. Pasztet z batata cudownie smakuje. Dodatkowym jego atutem jest kolor, iście jesienny. Wkrótce liście takich pięknych barw nabiorą. Na ciepło, polany keczupem lub sosem czosnkowym mniam. Wszystkim smakoszom jesiennie polecamJ.



Składniki:


  • 1 średni batat
  • 3 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 większa cebula
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3  łyżki otrębów orkiszowych
  • sól, pieprz
  • kurkuma, papryka ostra i słodka
  • ulubione suszone zioła
  • olej rzepakowy do podsmażenia cebuli

Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Ostudź. Obierz marchewki i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę. W trakcie podsmażania przypraw ją solą, pieprzem, paprykami i ziołami (tak solidnie). W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno: soczewicę, batata z marchwią i cebulę. Na koniec dodaj otręby orkiszowe. Wszystko razem wymieszaj. 
Pasztet przełóż do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Pasztet z batata gotowy. 
Po zakończeniu pieczenia, a przed wyjęciem możesz uchylić nieco drzwiczki od piekarnika. Chwilę odczekaj, aż w nim nieco ostygnie. Jedz i smakujJ



Jesienne Superfoods

piątek, 18 września 2015

Sałatka z kaszą jaglaną z…



awokado, ogórkiem kiszonym, suszonymi pomidorami i natką pietruszki.
To wszystko połączone z kaszą jaglaną. Pełna koloru i smaku sałatka. W sam raz na drugie śniadanie czy kolację. SmacznegoJ A przepis ten pochodzi z jesiennego Magazynu Aromat (klik). Zajrzyj, a dowiesz się, co jeszcze ciekawego przygotowaliśmy. PolecamJ



Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 4 ogórki kiszone
  • klika suszonych pomidorów
  • cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • olej lniany



Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posól i wrzuć do salaterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Wydrąż miąższ. Pokrój go w paseczki. Ogórki pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Wszystko wrzuć do salaterki. Dodaj kaszę, wymieszaj. Posyp posiekana natką pietruszki i dopraw do smaku. Jedz i smakujJ


piątek, 11 września 2015

Ciasto cukiniowe



Ciasto cukiniowe, czyli cukinia, kakao, jabłka, rodzynki lub inne ulubione bakalieJ To wszystko wymieszane z mąka gryczaną i olejem. Bardzo, ale to bardzo smaczne ciasto. Do tego polewa czekoladowo-miodowa wylana na wierzch ciasta cukiniowego. Dodatkowo posypane prażonym siemieniem lnianym. Bardzo smaczne, słodkie samo zdrowie. W sam raz na weekend, gdy późne lato trwaJ Smacznie polecamJ



Składniki:
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 2 garści rodzynek bursztynowych

Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • prażone siemię lniane


Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, kakao, sól, cynamon. Wymieszaj. Wsyp mąkę gryczaną i sodę/proszek do pieczenia.  Dodaj odciśniętą cukinię. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wraz z rodzynkami wrzuć do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę o 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Wlej równomiernie ciasto. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 40 minut.

Polewa: masło rozpuść w garnku. Dodaj połamana w kostki czekoladę. Mieszaj az do rozpuszczenia. Dodaj miód. Wymieszaj. Wlej na ciasto. Posyp siemieniem. Ciasto cukiniowe gotowe. Jedz i smakujJ


wtorek, 8 września 2015

AROMAT- JESIEŃ – MAGAZYN

fot. Małgorzata Łaniak

Śpieszę donieść, iż  AROMAT- JESIEŃ – MAGAZYN Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już dostępny wersji elektronicznej. Wystarczy Klik lub kursor przesunąć nieco w dół. 
To już nasz drugi numer, a w nim nowe osoby współpracujące i ich pomysły J Przepisy na jesienne smakołyki: wśród nich nalewki i słodkości na Halloween, ode mnie zaś kasze i strączki. Ponadto inne, nie tylko kulinarne artykuły Jakie? Zajrzyj J

niedziela, 6 września 2015

Krem z ziemniaka i…….




pora i kalafiora. Taka smaczna zupa mi wyszła. A wszystko dzięki porządkom w lodówce. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora przystrojony natką pietruszki. Poza smakiem, zachwyca również wyglądem. Na końcówkę lata czas wrócić to zup. Takie warzywne smakują mi najlepiej a Wam?





Składniki: 4 porcje

  • ½ kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 por
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła klarownego
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek i bazylia
  • natka pietruszki



Przygotowanie. Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć kolejno: ziemniaki, kalafiora i pora. Mieszaj. Lekko przypraw. Zalej bulionem tak by zakrywał warzywa. Gotuj przez 20 minut. Odstaw niech trochę przestygnie. Zmiksuj. Skosztuj i dopraw do smaku. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora gotowy. Jedz i smakujJ



Warzywa psiankowate 2015 Wegetariański obiad V Warzywa psiankowate 2015

czwartek, 3 września 2015

Mega kanapka


Mega kanapka jest bardzo, ale to bardzo smaczna. Mega kanapka to specjalność mojego M. A jej wyjątkowy smak chwaliło wielu uczestników Pikniku Smakoszy(klik). Pełno ziarnista bułka, a w jej środku wolno pieczona łopatka, konfitura z czerwonej cebuli i sałata. Pożywna propozycja na nieco chłodniejsze dni. Mega smacznie ją Wam polecamJ

Przygotowanie: Bułkę przekrój na pół. Na jednej części połóż dwa plasterki, cienko pokrojonej wolno pieczonej łopatki (klik).


Na drugiej połówce rozsmaruj 1-2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami (klik).



Na części z konfiturą połóż garść sałaty (my uwielbiamy rukolę lub roszponkę). Ułożoną zaś łopatkę możesz posmarować łyżeczką ulubionej musztardy. Złóż wszystko w całość. Mega kanapka gotowa. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...