piątek, 11 września 2015

Ciasto cukiniowe



Ciasto cukiniowe, czyli cukinia, kakao, jabłka, rodzynki lub inne ulubione bakalieJ To wszystko wymieszane z mąka gryczaną i olejem. Bardzo, ale to bardzo smaczne ciasto. Do tego polewa czekoladowo-miodowa wylana na wierzch ciasta cukiniowego. Dodatkowo posypane prażonym siemieniem lnianym. Bardzo smaczne, słodkie samo zdrowie. W sam raz na weekend, gdy późne lato trwaJ Smacznie polecamJ



Składniki:
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 2 garści rodzynek bursztynowych

Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • prażone siemię lniane


Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, kakao, sól, cynamon. Wymieszaj. Wsyp mąkę gryczaną i sodę/proszek do pieczenia.  Dodaj odciśniętą cukinię. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wraz z rodzynkami wrzuć do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę o 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Wlej równomiernie ciasto. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 40 minut.

Polewa: masło rozpuść w garnku. Dodaj połamana w kostki czekoladę. Mieszaj az do rozpuszczenia. Dodaj miód. Wymieszaj. Wlej na ciasto. Posyp siemieniem. Ciasto cukiniowe gotowe. Jedz i smakujJ


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...