Ciasto cukiniowe, czyli
cukinia, kakao, jabłka, rodzynki lub inne ulubione bakalieJ To wszystko
wymieszane z mąka gryczaną i olejem. Bardzo, ale to bardzo smaczne ciasto. Do
tego polewa czekoladowo-miodowa wylana na wierzch ciasta cukiniowego. Dodatkowo
posypane prażonym siemieniem lnianym. Bardzo smaczne, słodkie samo zdrowie. W
sam raz na weekend, gdy późne lato trwaJ Smacznie polecamJ
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 jabłka
- 2 garści rodzynek bursztynowych
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- prażone siemię lniane
Przygotowanie: Jajka utrzyj z
cukrem. Dodaj olej, kakao, sól, cynamon. Wymieszaj. Wsyp mąkę gryczaną i sodę/proszek
do pieczenia. Dodaj odciśniętą cukinię. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wraz z rodzynkami wrzuć do
ciasta. Wymieszaj. Tortownicę o 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Wlej równomiernie ciasto. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 40 minut.
Polewa: masło rozpuść w garnku. Dodaj połamana w kostki czekoladę.
Mieszaj az do rozpuszczenia. Dodaj miód. Wymieszaj. Wlej na ciasto. Posyp siemieniem.
Ciasto cukiniowe gotowe. Jedz i
smakujJ
świetny pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPrzepraszam, ale nie ma informacji kiedy dodać cukinię.
OdpowiedzUsuńJuż jest:)
Usuń