środa, 23 września 2015

Pasztet z batata



Pasztet z batata i soczewicy czerwonej. W skład pasztetu dodatkowo wchodzi jeszcze marchew i cebula. Pasztet z batata cudownie smakuje. Dodatkowym jego atutem jest kolor, iście jesienny. Wkrótce liście takich pięknych barw nabiorą. Na ciepło, polany keczupem lub sosem czosnkowym mniam. Wszystkim smakoszom jesiennie polecamJ.



Składniki:


  • 1 średni batat
  • 3 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 większa cebula
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3  łyżki otrębów orkiszowych
  • sól, pieprz
  • kurkuma, papryka ostra i słodka
  • ulubione suszone zioła
  • olej rzepakowy do podsmażenia cebuli

Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Ostudź. Obierz marchewki i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę. W trakcie podsmażania przypraw ją solą, pieprzem, paprykami i ziołami (tak solidnie). W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno: soczewicę, batata z marchwią i cebulę. Na koniec dodaj otręby orkiszowe. Wszystko razem wymieszaj. 
Pasztet przełóż do keksówki wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Pasztet z batata gotowy. 
Po zakończeniu pieczenia, a przed wyjęciem możesz uchylić nieco drzwiczki od piekarnika. Chwilę odczekaj, aż w nim nieco ostygnie. Jedz i smakujJ



Jesienne Superfoods

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...