Pasztet z batata i soczewicy czerwonej. W skład
pasztetu dodatkowo wchodzi jeszcze marchew i cebula. Pasztet z batata cudownie
smakuje. Dodatkowym jego atutem jest kolor, iście jesienny. Wkrótce liście
takich pięknych barw nabiorą. Na ciepło, polany keczupem lub sosem czosnkowym
mniam. Wszystkim smakoszom jesiennie polecamJ.
Składniki:
- 1 średni batat
- 3 marchewki
- 2 jajka
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 większa cebula
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki otrębów orkiszowych
- sól, pieprz
- kurkuma, papryka ostra i słodka
- ulubione suszone zioła
- olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Ostudź. Obierz marchewki
i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz,
posiekaj w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę.
W trakcie podsmażania przypraw ją solą, pieprzem, paprykami i ziołami (tak
solidnie). W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno:
soczewicę, batata z marchwią i cebulę. Na koniec dodaj otręby orkiszowe.
Wszystko razem wymieszaj.
Pasztet przełóż do keksówki wyścieloną papierem do
pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Pasztet z batata gotowy.
Po zakończeniu pieczenia, a przed wyjęciem
możesz uchylić nieco drzwiczki od piekarnika. Chwilę odczekaj, aż w nim nieco
ostygnie. Jedz i smakujJ
genialny pasztet!
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję i polecam:)
Usuń