W
Lubelskim Kociołku zawrzało ponownie, a w roli głównej cukinia.
Lubelski Kociołek, czyli kulinarna zabawa, w której przyrządzamy
różne dania z jednego wybranego warzywa lub owocu. Cukinia świetnie
się do tego nadaje, gdyż jest przepysznym zielonym warzywem, w
dodatku różnie serwowanym: wytrawnie lub na słodko. Jako
przekąska, zupa , pasztet czy danie główne. U mnie dziś klops z
cukinią i suszonymi pomidorami, a co u pozostałych dziewczyn
sprawdź:
Edyta
z bloga Pasja
Smaku,
Kinga
z bloga Małe Kulinaria
Angelika
z bloga Życie
zaczyna się w kuchni
Marlena
z bloga Kuchnia u
Marlenity
Lubelski
Kociołek- cukinia jest edycją specjalną, po raz pierwszy gdyż
przepisy są również publikowane ma łamach Magazynu
Aromat #13 Lato 2018 (klik).
Składniki
na 1 keksówkę
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- bazylia suszona
- czosnek niedźwiedzi suszony
- oregano suszone
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną cukinię zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
Odciśnij ją z nadmiaru wody. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z
olejem, posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. Mięso przełóż do
miski, wbij jajko, dodaj cukinię, płatki jaglane. Posyp solą i
pieprzem. Wlej olej z koncentratem i dokładnie wszystko wymieszaj.
Mięsną masę przełóż do formy wyścielonej pergaminem. Formę
wstaw do większego naczynia z wodą. Piecz przez 40 minut w
temperaturze 200ºC. klops z cukinią i suszonymi pomidorami gotowy.
Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz