Topielec, czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe
ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto
urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch.
Stąd pewnie jego nazwaJ.
Topielca piekłam tydzień temu,
na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie.
PolecamJ Do ciasta można również
dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę.
Składniki: na 1 keksówkę
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru białego
- 5 dkg drożdży
- ¼ laski wanilii
- ulubione bakalie
- cukier puder
Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie
wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn
się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której
zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło.
Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie ciasto przełóż do
garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej go do pełna zimną wodą. Po około 15
minutach topielec wypłynie na wierzch. Teraz podtrzymując ciasto ręką, wylej
wodę i dokładnie odsącz. Następnie zrób w cieście wgłębienie, do którego wsyp
cukier, wanilię oraz bakalie. Ponownie dokładnie wyrób ciasto. Przełóż do
wyścielonej pergaminem keksówki. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 ºC.
Ostudzone posyp cukrem pudrem. Topielec
gotowy. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz