Czerwone
buraczki, zielone szparagi i …..kolorowa, a przede wszystkim
smaczna sałatka na początek lata. Lekka, a sycąca. Można ją
spakować do pracy na drugie śniadanie. Świetna również
propozycja na letnią kolację, taką w mniejszym lub większym
gronie.
A
przepis ten znajdziesz również w najnowszym numerze Magazynu
Aromat #13 Lato 2018
(klik).
Zajrzyj również i tam. Gorąco zachęcam do lektury.
Składniki:
- 4 czerwone buraczki
- 500g zielonych szparagów
- 250 g makaronu kokardki
- 100g sera typu feta
- 1 młoda cebula
- kilka suszonych pomidorów
- prażony słonecznik
- olej rzepakowy
- olej z suszonych pomidorów
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyte buraczki
poukładaj w żaroodpornym naczyniu. Zalej olejem rzepakowym i upiecz
je w 180ºC przez godzinę. Ostudzone obierz.
Szparagi
umyj i obłam
im zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparag, a on sam
przełamie się we właściwym miejscu. Płaski rondel lub głęboką
patelnię napełnij wodą, posól. Kiedy woda zagotuje się, włóż
szparagi na 8 minut (można na 5 jeśli lubisz al dente).
Makaron
ugotuj i ostudź. Buraki i ser feta pokrój w kostkę, szparagi zaś
na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w półplasterki. Suszone
pomidory w paseczki. Wszystkie składniki wrzuć kolejno do
salaterki, dodaj prażony słonecznik. Wymieszaj i przypraw do
smaku. Sałatka z buraczkami i szparagami gotowa. Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz