wtorek, 18 marca 2014

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta



Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnieJ Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej. 
Wam ją też smacznie polecamJ


Składniki:
  • 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  •  2 łyżki octu balsamico
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
  • 175 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin


Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Przypraw do smaku solą i pieprzem (soli tak umiarkowanie, gdyż jeszcze feta czekaJ) Odstaw do ostygnięcia. 
Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagnij do góry. Na cieście rozłóż przygotowaną wcześniej cebulę, posyp pokruszona drobno fetą, pokrojonymi oliwkami i skrop oliwą z oliwek extra virgin. Piecz przez 15 min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. Jedz i smakujJ


Akcja wegetariańska zapiekanka Akcja zapiekanka

3 komentarze:

  1. Przepyszna, :) ostatnio robiłam tartę z fetą i suszonymi pomidorami :) Takie połączenie musi być pyszne Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Ostatnio wykorzystałam ciasto francuskie na słodko, to teraz czas na słono! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...