Zawijas
nasutowski - danie z tradycyjnej kuchni lubelskiej, czyli
charakterystyczne danie wsi Nasutów, położonej na północ od
Lublina. Z ustnego przekazu mieszkańców Nasutowa i okolic jak i
badań etnograficznych dowiadujemy się, że zawijas był znany od
wielu pokoleń, zwany też jako pieróg francuski. Zawijas nasutowski
ma kształt prostokąta lub rombu. Kształtem przypomina pasztecik o
długości 5-6 centymetrów. Z zewnątrz kremową, gładką, lśniącą
skórka, wypełniony nadzieniem o barwie jasnoszarej, z widoczną
zrumienioną cebulką oraz śladami pieprzu. Zawijas nasutowski
wspaniale smakuje solo jaki w duecie: z pieczenią czy surówką z
kiszonej kapusty. Do masy ziemniaczanej można dodawać świeże
zioła, boczek, kiełbasę, śliwki suszone, grzyby czy ser. Należy
uważać, by nadzienie było zwarte (gdyż łatwo wypływa podczas
gotowania), w tym celu niektórzy do nadzienia, wbijają dodatkowo
jajko. Zawijasy można podsmażać na złoto, wtedy smakują jeszcze
lepiej!!!
A
więcej o zawijasie nasutowskim i nie tylko przeczytasz w w
najnowszym numerze #14
Jesień 2018 Aromat Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik).
Zachęcam do lektury.
Składniki:
Ciasto:
2
szklanki mąki
1
jajko
2
-3 łyżki oleju
woda
ciepła
olej
Farsz
tradycyjny:
3-4
ziemniaki
1
cebula
pieprz
czarny
sól
tłuszcz
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę rozrób z jajkiem i olejem. Wodę dolewaj w trakcie wyrabiania
ciasta. Aby przygotować farsz podstawowy: cebulę pokrój w drobną
kosteczkę, zaś ziemniaki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Na
patelni rozgrzej tłuszcz, włóż cebulę, którą należy
zarumienić oraz ziemniaki i chwilę jeszcze smaż.
Ciasto
podziel na pół. Każdą część rozwałkowuj na prostokąt, pokrój
na pasy o szerokości 10 cm. Na brzeg wyłóż przygotowany
farsz ziemniaczany i zawijaj w rulon. Następnie pokrój go na
kawałki o długości ok 6 cm. W szerokim rondlu zagotowuj
osoloną wodę, dodaj olej, kładź na wrzątek tyle zawijasów, żeby
pływały swobodnie. Gotuj przez 10 minut. Jedz i smakuj
Farsz
drugi:
3-4
ziemniaki
por
białej części
1
ząbek czosnku
garść
śliwek suszonych
kawałek
wiejskiej kiełbasy
pieprz
czarny
sól
majeranek
tłuszcz
Pora, czosnek, kiełbasę i śliwki suszone pokrój w
kosteczkę. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Na
patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek, dodaj kiełbasę i
ziemniaki. Dodaj śliwki, sól i pieprz. Smaż jeszcze chwilę. Jedz
i smakuj
Komentarze
Prześlij komentarz