niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie w zalewie miodowej


Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwaJ


Składniki:

  • 1-1,2 kg śledzi matiasów
  • 3 spore cebule
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • 1 łyżka miodu
  • ¾  szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ l wody
  • 2/3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarnka gorczycy
  • mleko do namoczenia śledzi
  • ew. olej lniany


Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem.
Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, dolej olej i ostudź.
Pozostałą cebulę  pokrój w półplasterki i połóż na talerzyku. Wysyp trochę gorczycy na drugi talerzyk. Przygotuj da duże (litrowe) słoiki Śledzie pokrój w małe kawałki. Układaj warstwowo w słoikach: śledzie, cebule i gorczyca. Na koniec zalej zalewą. Słoiki zakręć i wstaw na noc do lodówki. Następnie jedz i smakujJ Świetnie smakują maczane w lnianym oleju

Rada: Czasem zostaje mi zalewy, wtedy przechowuję ja w zakręconym słoiku w lodówce na następny raz. 


4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł z tą miodową zalewą :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie ze słonymi dodatkami, pyszne danie na Wigilię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...