Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą
postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje
zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być
podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego
rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie
w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwaJ
Składniki:
- 1-1,2 kg śledzi matiasów
- 3 spore cebule
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
- 1 łyżka miodu
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- ¾ l wody
- 2/3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ziarnka gorczycy
- mleko do namoczenia śledzi
- ew. olej lniany
Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w
wodzie wymieszaną z mlekiem.
Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2
cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód
i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2
minuty. Odstaw, dolej olej i ostudź.
Pozostałą cebulę pokrój w półplasterki i połóż na talerzyku.
Wysyp trochę gorczycy na drugi talerzyk. Przygotuj da duże (litrowe) słoiki Śledzie
pokrój w małe kawałki. Układaj warstwowo w słoikach: śledzie, cebule i
gorczyca. Na koniec zalej zalewą. Słoiki zakręć i wstaw na noc do lodówki. Następnie
jedz i smakujJ Świetnie smakują
maczane w lnianym oleju
Rada: Czasem zostaje mi zalewy, wtedy przechowuję ja w zakręconym słoiku
w lodówce na następny raz.
ciekawy pomysł z tą miodową zalewą :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie ze słonymi dodatkami, pyszne danie na Wigilię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs