piątek, 13 listopada 2015

Gulasz rybny



Gulasz rybny- bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką. 
By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny.



Składniki:

  • duży filet mintaja/dorsza
  • 2 dzwonki łososia
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 5 ziemniaków
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • ew. papryczka chili
  • olej, masło klarowne do smażenia



Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by przykryła warzywa i rybę. Duś wszystko pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Gulasz rybny gotowy. 
Jedz i smakujJ


3 komentarze:

  1. Och, Gosiu! Na pewno muszę tej potrawy wypróbować. Coś takiego od dawna chodziło za mną i podobną potrawę (o podobnym smaku) jadłam nad morzem u moich gospodarzy, którzy byli rybakami. Mam miłe wspomnienia z tego okresu, a Ty rozbudziłaś mi je na nowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,ze narobiłam Ci tzw. smaka. Chętnie bym Cię poczęstowała, ale potrawy jednogarnkowe zjadane są u mnie w ekspresowym tempie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ale świetne! Muszę koniecznie spróbować w najbliższym czasie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...