Gulasz rybny- bardzo smaczne
danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb
(można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem
pomidorowy, ostrą i słodka papryką.
By bardziej pokręcić smaki można też wkroić
papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za
smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny.
Składniki:
- duży filet mintaja/dorsza
- 2 dzwonki łososia
- 2 mniejsze cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 5 ziemniaków
- 200g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- papryka ostra i słodka
- ew. papryczka chili
- olej, masło klarowne do smażenia
Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew
pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej
tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki,
marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili.
Dodaj rybę. Zalej wodą tak by przykryła warzywa i rybę. Duś wszystko pod
przykryciem przez 15-20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i
dokładnie wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Gulasz rybny gotowy.
Jedz i
smakujJ
Och, Gosiu! Na pewno muszę tej potrawy wypróbować. Coś takiego od dawna chodziło za mną i podobną potrawę (o podobnym smaku) jadłam nad morzem u moich gospodarzy, którzy byli rybakami. Mam miłe wspomnienia z tego okresu, a Ty rozbudziłaś mi je na nowo :)
OdpowiedzUsuńSuper,ze narobiłam Ci tzw. smaka. Chętnie bym Cię poczęstowała, ale potrawy jednogarnkowe zjadane są u mnie w ekspresowym tempie:) Pozdrawiam:)
UsuńAle świetne! Muszę koniecznie spróbować w najbliższym czasie! :)
OdpowiedzUsuń