Babeczki dla Wszystkich Cudnych Babeczek!!! W dniu naszego święta, to Tato z Brzdącem rządzą w kuchni: mąka,
cukier, czekolada, wanilia i berberys. Blachy porozkładane, Brzdąc wyściela
papilotkami, sypie mąkę czy wlewa olej. Tato nadzoruje. Rewelacja. Żona i Mama
w jednej osobie dumna😊. A i jeszcze ozdoby ręcznie
wykonane.
Czekam na wrażenia innych Pań, które zostaną nimi obdarowane. A będą takie:)
Czekoladowe babeczki dla….
Składniki na ok. 12 sztuk:
·
300g mąki pszennej
·
100g cukru
·
100ml oleju
·
2 łyżeczki cukru waniliowego
·
1 łyżeczka kakao
·
2 jajka
·
150ml gazowanej wody
mineralnej
·
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
·
100g posiekanej
czekolady
·
2 łyżki suszonego
berberysu i rodzynek
Przygotowanie: W misce wymieszaj:
mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką:
gazowaną wodę mineralną, olej oraz jajka. Następnie połącz składniki z obu misek. Nie mieszaj zbyt długo,
tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wsyp kawałki czekolady i
bakalie, które wmieszaj delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyściel
papilotkami. Ciasto nałóż do papilotek. Babeczki piecz w
nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół) do
suchego patyczka. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez parę
minut. Następnie wyciągnij na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladowe babeczki gotowe. Jedz, świętuj i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz