Już jest dostępny najnowszy
numer kwartalnika internetowego Aromat #
20 Wiosna 2020 - Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zapraszam na moc
wiosennych, kulinarnych inspiracji: szparagi, jajka, śniadania wiosenne,
czyszczenie zamrażarki czy dania z tzw. resztek (co w tym wyjątkowym czasie na
pewno Ci się przyda). Ponadto fit słodycze, lunchboxy i wspólne, czekoladowe świętowanie.
Kuchnia gwiazdorska i coś dla maturzystów. Zajrzyj. Polecam naprawdę warto😊
Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania. Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz