piątek, 22 lutego 2013

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami




To danie jest przede wszystkim smaczne, ponadto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zwłaszcza wtedy, gdy większość składników obecna jest w lodówce. Wystarczyło dokupić tylko natkę pietruszki oraz czosnek:)


Składniki: 2-3 porcje

250g ulubionego makaronu
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
10-12 szt pieczarek
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka tuńczyka w kawałkach
sól, pieprz
natka pietruszki,
ew. świeża kolendra
olej

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno siekamy. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pieczarki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Chwilę podduś wszystko pod przykrywką, tak by pieczarki były miękkie (w razie potrzeby podlej odrobina wody). Nastaw wodę na makaron i ugotuj go. Następnie na patelnię dodaj pomidory. Podduś wszystko pod przykrywką ok.10 minut. 
Teraz dodaj tuńczyka, wymieszaj, dodaj posiekana pietruszkę i kolendrę. Dopraw do smaku:)


3 komentarze:

  1. jakiś czas temu "obrzydł" mi tuńczyk, ale może taka jego alternatywa zachęciłaby mnie do niego

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie składniki, muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...