Przejdź do głównej zawartości

Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ

Składniki: na 4-6 osób

·        0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·        50 dag żeberek wieprzowych
·        15 dag wędzonego boczku
·        15 dag kiełbasy
·        5 dag słoniny
·        1 i 1/2 duża cebula
·        2 marchewki
·        1 duży korzeń pietruszki
·        2-3 ziemniaki
·        2 liście laurowe
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu
·        3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·        sól
·        świeżo zmielony czarny pieprz
·        1 łyżka mąki

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku. Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J



Komentarze

  1. A jak pięknie podana w kolorach jesieni:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne zdjęcia ;-) zjadałbym miseczkę takiego kapuśniaczka ;-) smaku mi narobiłaś ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jesienny klasyk, który nigdy się nie nudzi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm dawno jadłam! Ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrzyj ż

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na