Przejdź do głównej zawartości

Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ

Składniki: na 4-6 osób

·        0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·        50 dag żeberek wieprzowych
·        15 dag wędzonego boczku
·        15 dag kiełbasy
·        5 dag słoniny
·        1 i 1/2 duża cebula
·        2 marchewki
·        1 duży korzeń pietruszki
·        2-3 ziemniaki
·        2 liście laurowe
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu
·        3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·        sól
·        świeżo zmielony czarny pieprz
·        1 łyżka mąki

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku. Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J



Komentarze

  1. A jak pięknie podana w kolorach jesieni:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne zdjęcia ;-) zjadałbym miseczkę takiego kapuśniaczka ;-) smaku mi narobiłaś ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jesienny klasyk, który nigdy się nie nudzi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm dawno jadłam! Ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...