sobota, 21 września 2013

Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ

Składniki: na 4-6 osób

·        0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·        50 dag żeberek wieprzowych
·        15 dag wędzonego boczku
·        15 dag kiełbasy
·        5 dag słoniny
·        1 i 1/2 duża cebula
·        2 marchewki
·        1 duży korzeń pietruszki
·        2-3 ziemniaki
·        2 liście laurowe
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu
·        3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·        sól
·        świeżo zmielony czarny pieprz
·        1 łyżka mąki

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku. Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J



7 komentarzy:

  1. A jak pięknie podana w kolorach jesieni:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładne zdjęcia ;-) zjadałbym miseczkę takiego kapuśniaczka ;-) smaku mi narobiłaś ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jesienny klasyk, który nigdy się nie nudzi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm dawno jadłam! Ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...