Gulaszowa z węgierska papryką- na powitanie jesieni
taka pożywna zupa będzie w sam razJ Warzywa, mięso doprawione
węgierską papryką. Pikantną, ale nie tak ostrą jak chili. Zupa gulaszowi to
doskonałe danie jednogarnkowe i wspaniała propozycja na smaczny obiad czy
kolację. Osobiście takie gęste zupy uwielbiam, Węgry również. Choć tym razem
papryki otrzymałam w prezencie. Jesiennie i smacznie polecamJ
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego/wołowego
- 3-4 papryki
- 8 pomidorów
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 węgierska papryka
- sól, pieprz
- wędzona papryka
- olej/ masło klarowane
Przygotowanie: Cebulę
obierz i pokrój w kostkę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej
tłuszcz, następnie wrzuć cebulę. Posól i wymieszaj. Dodaj pokrojone mięso.
Wymieszaj. Przypraw pieprzem i wędzoną papryką. Podlej wodą, tak by wszystko
było przykryte. Duś przez 20 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w
kostkę. Dodaj do gulaszu i wymieszaj. Pomidory i cukinię pokrój również w
kostkę. A oczyszczone papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj. Warzywa
wrzuć do rondla. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do
smaku. Gulaszowa z węgierską papryką
gotowa. Jedz i smakujJ
U mnie takie zupki sprawdzają się przez cały rok, pyszotka :]
OdpowiedzUsuń