Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z
langustą.W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek,
a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w
cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie.
Składniki
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
kawałek laski wanilii
7 łyżek wody
1 kostka masła albo margaryny
10 dag orzechów włoskich
3 jabłka
1 gruszka
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
kawałek laski wanilii
7 łyżek wody
1 kostka masła albo margaryny
10 dag orzechów włoskich
3 jabłka
1 gruszka
garść rodzynek
cukier puder
Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao
i wodą.
W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i
gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką,
proszkiem, sodą i wanilią.
Dodać ubitą
pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym
ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem
tortownicy o średnicy 28 cm.
Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńtaki kawałek ciasta to jak kawalek nieba ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze o takim nie słyszałam, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi połączeniami:)
OdpowiedzUsuńpyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńMmm... ciekawy smak! Bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńfajne to ciasto z langustą :) a faktycznie uwielbiam dodatek orzechów to ciasta z owocami, masz rację - to zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
pyszności ;))))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń