niedziela, 23 września 2012

Ciasto meksykańskie



Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą.W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie.


Składniki

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
kawałek laski wanilii
7 łyżek wody
1 kostka masła albo margaryny
10 dag orzechów włoskich
3 jabłka
1 gruszka
garść rodzynek
cukier puder


Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. 
W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią.
Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.
Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. taki kawałek ciasta to jak kawalek nieba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze o takim nie słyszałam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za takimi połączeniami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... ciekawy smak! Bardzo kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne to ciasto z langustą :) a faktycznie uwielbiam dodatek orzechów to ciasta z owocami, masz rację - to zawsze się udaje.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...