piątek, 21 lipca 2017

Orzeźwiająca sałatka



Sałatka z zielonego groszku, mięty i innych dodatków. Na upał z małą ilością słońca w sam raz. Wyśmienite połączenie smaków i kolorów. Najlepiej wykorzystać groszek świeżo wyłuskany, zaś poza sezonem śmiało można użyć mrożonegoJ
Przepis na orzeźwiającą sałatkę pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tamJ



Składniki:

  • 400 g zielonego groszku
  • 5-6 mniejszych pomidorów
  • 100 g mozzarelli
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 cebula dymki
  • 1 mniejsza czerwona cebula
  • ½ pęczka mięty
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalny
  • 2  łyżki majonezu
  • sok z cytryny



Przygotowanie: Dymkę i czerwoną cebulę pokrój w półtalarki, zaś pomidory w ćwiartki. Mozzarellę pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki. Wszystko wrzuć do miski, również wyłuskany groszek. Dodaj posiekaną nie zbyt drobno miętę. W osobnym słoiczku przygotuj sos, by dodać go do sałatki na pikniku. Orzeźwiająca sałatka gotowa. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...