Sałatka z zielonego groszku,
mięty i innych dodatków. Na upał z małą ilością słońca w sam raz. Wyśmienite połączenie
smaków i kolorów. Najlepiej wykorzystać groszek świeżo wyłuskany, zaś poza
sezonem śmiało można użyć mrożonegoJ
Przepis na orzeźwiającą
sałatkę pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017
(klik) Lubelskiej Blogosfery
Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tamJ
Składniki:
- 400 g zielonego groszku
- 5-6 mniejszych pomidorów
- 100 g mozzarelli
- 12 czarnych oliwek
- 1 cebula dymki
- 1 mniejsza czerwona cebula
- ½ pęczka mięty
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalny
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
Przygotowanie: Dymkę i
czerwoną cebulę pokrój w półtalarki, zaś pomidory w ćwiartki. Mozzarellę pokrój
w kostkę, a oliwki w plasterki. Wszystko wrzuć do miski, również wyłuskany
groszek. Dodaj posiekaną nie zbyt drobno miętę. W osobnym słoiczku przygotuj
sos, by dodać go do sałatki na pikniku. Orzeźwiająca sałatka gotowa. Jedz i
smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz