Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką



Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. PychaJ Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I jużJ Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewającoJ Wszystkim Smakoszom polecamJ


Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ dyni
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • tymianek, ostra i słodka papryka


Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć przy twardej końcówce, lecz nie obieraj. Dodaj do warzyw. Warzywa lekko posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej olejem rzepakowy. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Zalej odrobiną wrzątku. Odcedź. Następnie kaszę przełóż ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku, co kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem 12 minut.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć pokrojony boczek. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Ciepłą (lub zimną) dynię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, wraz z pomidorami wrzuć na patelnię. Na koniec dodaj kaszę. Wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Kaszotto z pieczoną dynią i papryką gotowe. Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Jajka przepiórcze - jak długo gotować

Jajka przepiórcze są malutkie, charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze zastępują jedno kurze jajko. O wartości odżywczej jajek przepiórczych decyduje przede wszystkim duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się składnikom jajka przepiórcze na ogół są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jajka kurzego . Można podawać je niemowlętom   oraz używać do maseczek kosmetycznych . Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze. Są bogatym źródłem: żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu. Zatem warto je jeść nie tylko od święta J Jaja przepiórcze mają działanie: antydepresyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają włosy i są afrodyzjakiem J Jak i jak długo gotować jajka przepiórcze: Przed gotowaniem umyj jajka. Jajka przepiórcze delikatnie włóż do wrzącej wody: na miękko gotuj

Zawijas nasutowski

Zawijas nasutowski - danie z tradycyjnej kuchni lubelskiej, czyli charakterystyczne danie wsi Nasutów, położonej na północ od Lublina. Z ustnego przekazu mieszkańców Nasutowa i okolic jak i badań etnograficznych dowiadujemy się, że zawijas był znany od wielu pokoleń, zwany też jako pieróg francuski. Zawijas nasutowski ma kształt prostokąta lub rombu. Kształtem przypomina pasztecik o długości 5-6 centymetrów. Z zewnątrz kremową, gładką, lśniącą skórka, wypełniony nadzieniem o barwie jasnoszarej, z widoczną zrumienioną cebulką oraz śladami pieprzu. Zawijas nasutowski wspaniale smakuje solo jaki w duecie: z pieczenią czy surówką z kiszonej kapusty. Do masy ziemniaczanej można dodawać świeże zioła, boczek, kiełbasę, śliwki suszone, grzyby czy ser. Należy uważać, by nadzienie było zwarte (gdyż łatwo wypływa podczas gotowania), w tym celu niektórzy do nadzienia, wbijają dodatkowo jajko. Zawijasy można podsmażać na złoto, wtedy smakują jeszcze lepiej!!! A więcej o zawijasie nasu

Krem z ziemniaka i…….

pora i kalafiora. Taka smaczna zupa mi wyszła. A wszystko dzięki porządkom w lodówce. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora przystrojony natką pietruszki. Poza smakiem, zachwyca również wyglądem. Na końcówkę lata czas wrócić to zup. Takie warzywne smakują mi najlepiej a Wam? Składniki: 4 porcje ½ kalafiora 2-3 ziemniaki 1 por litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka masła klarownego sól, pieprz suszony tymianek i bazylia natka pietruszki Przygotowanie. Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć kolejno: ziemniaki, kalafiora i pora. Mieszaj. Lekko przypraw. Zalej bulionem tak by zakrywał warzywa. Gotuj przez 20 minut. Odstaw niech trochę przestygnie. Zmiksuj. Skosztuj i dopraw do smaku. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora gotowy . Jedz i smakuj J

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami - och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo s macznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkami J Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 200-300g suszonych śliwek 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru białego lub brązowego oliwa Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy