Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką



Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. PychaJ Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I jużJ Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewającoJ Wszystkim Smakoszom polecamJ


Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ dyni
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • tymianek, ostra i słodka papryka


Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć przy twardej końcówce, lecz nie obieraj. Dodaj do warzyw. Warzywa lekko posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej olejem rzepakowy. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Zalej odrobiną wrzątku. Odcedź. Następnie kaszę przełóż ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku, co kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem 12 minut.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć pokrojony boczek. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Ciepłą (lub zimną) dynię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, wraz z pomidorami wrzuć na patelnię. Na koniec dodaj kaszę. Wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Kaszotto z pieczoną dynią i papryką gotowe. Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubiłJ)  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości.

Składniki: 1 torba mix sałat1 puszka tuńczyka w kawałkach2-3 jajka ugotowane na twardo1 krótki ogórek4-5 rzodkiewekmała cebulkaolej, oliwaolej lnianyocet winnysól, pieprz


Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i mocno nim wstrząśnij. Sos wstaw również do lodówki. Rano pol…

Pasztet z cukinii i pieczarkami

Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe J . Z ketchupem też smakuje świetnie J

Składniki:na1 keksówkę3 szklankigrubo startej cukinii, odsączonej 200 gpieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych 2 szklankibułki tartej 1/4 szklankioleju 1cebula, drobno pokrojona 3żółtka 3białka, ubite na pianę 2 ząbkiczosnku, rozgniecione szczyptamajeranku 1 łyżka

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:)

Paprykarz z czarnuszką
1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej
Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.



Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się tu. A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni.  Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarekJ Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecamJ
Składniki: na 1 keksówkę
·1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości) ·3 jaja ·1 duża marchew ·1 cebula ·3 ząbki czosnku ·¼ szklanki oleju ·¾ szklanki bułki tartej ·

Marokańska sałatka z pomarańczy

Marokańska sałatka z pomarańczy to bardzo słodki deser. Pomarańcze, daktyle i migdały posypane cynamonem.  Kolor , smak i zapach umili każde popołudnie, przerwę w nauce, każdą chandrę też przegoniJ Słodko i smacznie wszystkim polecam marokańską sałatkę z pomarańczy J

Składnikipomarańcze150g  daktyli (bez pestek)  płatki migdałów sok cytrynowy wymieszany z cukrem pudrem cynamon


Przygotowanie: Obierz pomarańcze, dokładnie usuwając także białą wewnętrzną skórkę. Pokrój je w plastry i ułóż na półmisku. Daktyle przekrój na pół. Posyp daktylami i migdałami, skrop sokiem cytrynowym wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do lodówki, a bezpośrednio przed podaniem oprósz drobniutko zmielonym cynamonem. Marokańska sałatka z pomarańczy gotowa. Jedz i smakuj:)