Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką



Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. PychaJ Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I jużJ Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewającoJ Wszystkim Smakoszom polecamJ


Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ dyni
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • tymianek, ostra i słodka papryka


Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć przy twardej końcówce, lecz nie obieraj. Dodaj do warzyw. Warzywa lekko posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej olejem rzepakowy. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Zalej odrobiną wrzątku. Odcedź. Następnie kaszę przełóż ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku, co kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem 12 minut.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć pokrojony boczek. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Ciepłą (lub zimną) dynię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, wraz z pomidorami wrzuć na patelnię. Na koniec dodaj kaszę. Wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Kaszotto z pieczoną dynią i papryką gotowe. Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustach J Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z kuchni, gdy je ostatnio upiekłam J Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy olej rzepakowy suszona pietruszka suszone oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc. Cebulę pokrój w półtalarki. Miód wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj musztardę i wym...