Przejdź do głównej zawartości

Rabarbarki z kruszonką


Rabarbarki z kruszonką, czyli drożdżówki z rabarbarem posypane kruszonką. Słodki wiosenny deser lub śniadanie. Do niedzielnej kawy, herbatyJ Świetnie smakują na świeżym powietrzu. W porze tzw. późnego lata piekę inne bułeczki drożdżowe (klik), a dziś wiosennie, majowo- rabarbarki z kruszonką. 
A weekendowo wspólnie pieczemy na FB – ciasto na niedzielęJ tym razem ciasta z rabarbarem. Razem ze mną pieką: Dagmara, Joanna, Marzena, Małgosia, Joanna, Agnieszka, Sylwia, Bożena. Smacznie polecamJ

Składniki: na 12 szt 
  • 3 szklanki mąki
  •  ½ szklanki ciepłego mleka + dodatkowe ½ szklanki*
  •  50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
  • 2 jajka
  • 100 g  rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  •  1 szklanka rabarbaru w kawałkach
  •  brązowy cukier

kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  •  2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej




Przygotowanie: Drożdże rozpuść w mleku (suche wystarczy dosypać do mąki), dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw w naczyniu na ok. 15 minut by podrosły (uważaj czasem rosną bardzo szybko).
Mąkę wsyp do miski. Wbij jajka. Dodaj drożdże, cukier i sól. Ciasto zagnieć ręką lub przy pomocy szpatułki. Pod koniec zagniatania dodaj stopione masło.
*Jeśli użyłaś/łeś suchych drożdży podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do reszty wymieszanych składników.
Teraz wyrabiaj je zwyczajnie ręką (ok.10 min) albo przy pomocy robota (możesz dosypać trochę mąki gdyby ciasto kleiło się za bardzoJ) Zagniecione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę półtorej lub wstaw na noc do lodówki.
Rabarbar pokrój na drobne kawałki. Wsyp do miseczki, posyp brązowym cukrem.
Z masła ( w temperaturze pokojowej), cukru i mąki przygotuj kruszonkę.

Po leżakowaniu ciasto naciśnij ręką, by pozbawić go powietrza. Teraz po kolei bierz do dłoni ciasto, uformuj kulkę wielkości mandarynki, rozpłaszcz na placek. Na środku każdego zrób dołek i włóż rabarbar. Posyp kruszonką i dodatkowo brązowym cukrem. Gotowe rabarbarki układaj na blachę wyłożoną papierem. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Piecz bułeczki ok.15 minut. Ostudź w lekko w uchylonym piekarniku. Rabarbarki z kruszonką gotowe. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Piękne drożdżówki upiekłaś :) Dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne drożdżóweczki :) dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbarki upiekły Ci się cudnie Gosiu, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe drożdżóweczki, pysznie wyglądają. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogromnego smaka mi narobiłaś :) Chyba się kuszę i wypróbuję połączenie drożdżówek z rabarbarem, póki sezon trwa :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ muszą być pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglądają :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, bardzo lubię takie bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. małe, urocze i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne bułeczki..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności ;-) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne ze szklanką mleka :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet z cukinii i pieczarkami

Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe J . Z ketchupem też smakuje świetnie J

Składniki:na1 keksówkę3 szklankigrubo startej cukinii, odsączonej 200 gpieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych 2 szklankibułki tartej 1/4 szklankioleju 1cebula, drobno pokrojona 3żółtka 3białka, ubite na pianę 2 ząbkiczosnku, rozgniecione szczyptamajeranku 1 łyżka

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubiłJ)  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości.

Składniki: 1 torba mix sałat1 puszka tuńczyka w kawałkach2-3 jajka ugotowane na twardo1 krótki ogórek4-5 rzodkiewekmała cebulkaolej, oliwaolej lnianyocet winnysól, pieprz


Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i mocno nim wstrząśnij. Sos wstaw również do lodówki. Rano pol…

Ciasto czekoladowe Neli

Ciasto czekoladowe Neli- oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. PychaJ Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli". Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek. *Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie graJ. Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. Ciasto wyszło bardzo smacz…

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecamJ

Składniki: na około 50 szt.
2 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody75 g ugotowanej kaszy bulgur100 g sera białego półtłustego1 cebulakurkumapieprz czarnysól, tymianek suszonyolejboczek do podania

Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie wymieszaj z serem i podsmażoną cebulką. Skosztuj i dopr…

Babka café au lait

Babka café au lait połączenie kakao i kawy w piaskowym cieście. Oprócz smaku, dodatkowo te kolory:) Pięknie. U mnie francuski tytuł gdyż, język ten uwielbiamJ Przygotowałam ją na świąteczny stół.  Wyglądała i smakowała wyśmienicieJ

Składniki:
200g masła150 g cukru250 g mąki50 ml mleka3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki kakaoszczypta solikawałek laski waniliiLukier:1 białko150 g cukru pudru1 -2 łyżeczki kakaokilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:Piekarnik nagrzej do 180 st C, formę na babkę natłuść i obsyp mąką.Masło (najlepiej miękkie) utrzyj z cukrem , dodaj stopniowo po  jednym jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kawę, do drugiej kakao a do trzeciej wyskrobane ziarnka wanilii. Ciasto przełóż do formy. Najpierw część  z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piecz w nagrzanym piekarniku około 1 godziny. …