Cieciorka
czy też ciecierzyca zwana też grochem włoskim,świetnie nadaje się
do sałatek. Pomidory, obecnie ich smak jest najlepszy, jaki można
sobie wyobrazić. Kilka innych dodatków i tok oto mamy pyszne oraz
pożywne drugie śniadanie czy kolację na nadchodzące ciepłe i
słoneczne dni.
Przepis
na letnią
sałatkę z cieciorką
znajdziesz również w najnowszym numerze Magazynu
Aromat #13 Lato 2018
(klik).
Zajrzyj również i tam. Gorąco zachęcam do lektury.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 4 pomidory
- 2 -3 młode cebule
- pęczek natki pietruszki
- olej, oliwa
- sól, pieprz
- papryka słodka
- ostra papryka
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsyp do większego garnka, zalej zimną wodą i odstaw
na co najmniej 8 godzin (najlepiej całą noc), by napęczniała.
Następnie ją odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Zalej cieciorkę
ponownie zimną wodą i gotuj ją przez godzinę. Pod koniec
gotowania posól.
Cebulę
pokrój w kostkę, posól i wrzuć do salaterki. Pomidory również
pokrój w kostkę. Natkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze
sobą. Przypraw do smaku. Letnia sałatka z cieciorką gotowa.
Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz