wtorek, 18 sierpnia 2015

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami



Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami- och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo smacznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkamiJ


Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 200-300g suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • oliwa


Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę wraz ze śliwkami. Posyp 2 łyżkami cukru. Smaż na niewielkim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj. Smaż (ciągle na małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Jeśli zaczyna przywierać podlej małą ilością wody i nadal mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej małą ilością wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakujJ





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...