Przepyszne
ciasto ze śliwkami, rozpływające się w ustach. Smak śliwek w
połączeniu ze słodką bezą i łączącym je budyniem. To wszystko
na kruchym, delikatnym spodzie. Super deser. Wspaniała propozycja by
osłodzić sobie nieco początek roku szkolnego, czy niedzielne popołudnie. Świetnie również pasuje do kubka jesiennej kawy czy
herbaty. Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i budyniem polecam
wszystkim smakoszom:)
Składniki:
na formę (23x33cm)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,25 szklanki cukru białego
- 200g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 szt śliwek
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
beza:
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na połówki oraz usuń pestki. Piekarnik
nagrzej do 170ºC (góra-dół bez termoobiegu).Mąkę przesiej do
miski, dodaj proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj. Zimne masło
zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Dodaj do suchych składników.
Dodaj żółtka. Wymieszaj na początku za pomocą łyżki,a później
palcami. Wylep ciastem blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw ją do
piekarnika i piecz przez 15 minut.
Podczas,
gdy ciasto się piecze przygotuj budyń. W tym celu do rondelka wlej
1,5 szklanki mleka i podgrzej je. W 0,5 szklanki zimnego mleka
rozmieszaj budyń, który wlej do gotującego się mleka i wymieszaj,
by masa zgęstniała ( w trakcie mieszania zmniejsz ogień).
By
przygotować bezę, ubij białka na sztywno, dodaj cukier i miksuj
około 5 minut, Dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj, aż powstanie
lśniąca, jednolita piana.
Podpieczone
ciasto wyjmij z piekarnika, którego nie wyłączaj. Przelej na nie
budyń i wyrównaj. Na wierzchu ułóż polówki śliwek. Przykryj je
bezową warstwą. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Następnie
zmniejsz temperaturę do 60 ºC oraz przełącz piekarnik na
termoobieg. Susz ciasto przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź
i pokrój na porcje. Kruche ciasto ze śliwkami,
bezą i budyniem gotowe! Jedz i smakuj:)
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń