Kruche
ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. Ciasteczka o
różnych kształtach: serduszkach, ustach, motylkach, jeżykach czy
kwiatuszkach. Maślane i kruche, udekorowane białym lukrem ostatnio
cieszą się coraz większym uznaniem. Raz przygotowywałam je na
wesele (wtedy upiekłam ich podwójną porcję), innym razem na
urodzinowe przyjęcie. W wycinaniu: jak i ozdabianiu ciasteczek
chętnie pomagał mi Brzdąc. Ogromną zaletą tych kruchych
ciasteczek, oprócz smaku oczywiście, jest fakt, że można
przygotować je nieco wcześniej, a pieczenie i ich dopieszczanie
podzielić na raty. Spróbujcie sami jak dobrze smakują kruche
ciasteczka!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200g zimnego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsyp: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie
dodaj żółtka. Zimne masło zetrzyj na tarce, przełóż do miski i
szybko wyrób ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na
godzinę do lodówki.
Schłodzone
ciasto podziel na części, które rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
Foremkami wycinaj ciasteczka. Ułóż ja na blasze wyścielonej
pergaminem. Piecz je w temperaturze 180ºC.
Lukier: ubij
lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodaj cukier puder i
sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Po
ostudzeniu udekoruj lukrem, czekoladą według własnego pomysłu.
Kruche ciasteczka gotowe. Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz