Przejdź do głównej zawartości

Tatar ze śledzia z musztardą francuską





Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół.


Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik). Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji.





Składniki:

500g płatów śledziowych
1 ogórek konserwowy
1 papryka konserwowa
1 mała cebula czerwona
1 mała papryczka chili
otarta skórka ½ cytryny
sok z cytryny
1 pęczek koperku
3 łyżki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki miodu
20 ml oliwy
pieprz czarny
sól
Na zalewę:
½ litra wody
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 listki laurowe
1 cebula
1 łyżka miodu
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego



Przygotowanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem przez kilka godzin. W tym czasie przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do zalewy, którą doprowadź do wrzenia i wyłącz. Dodaj ocet, za chwilę dodaj olej, a następnie miód. Wymieszaj, by się rozpuścił. Śledzie przełóż do słoika i zalej ostudzoną zalewą, którą wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej całą noc).

Płaty śledziowe wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę(około 0,5 cm x 0,5 cm). Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, najlepiej o połowę mniejszą niż śledzie. Koperek i papryczkę chili drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj. Musztardy, miodu, oliwy, skórki cytryny, soli i pieprzu przygotuj sos. Wlej do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw sokiem z cytryny do smaku. Tatar ze śledzia z musztardą francuską gotowy. Jedz świętuj i smakuj. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego to mój ostatni eksperyment kulinarny. Wyszedł bardzo smaczny, może ciut za suchy. Następnym razem dodam nieco więcej oleju (tak ¼ szklanki). Ryż brązowy, soczewica czerwona i cukinia żółta lub zielona -paleta barw i smaków. To wszystko dobrze przyprawione i dobrze razem z sobą wymieszane. Pycha. Świetnie smakuje na ciepło wraz z salsą pomidorową z limonką. Wam też smacznie polecam ten pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu J . Składniki: na 1 keksówkę 1 szklanka ryżu brązowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula czerwona 3/4 szklanki startej, odciśniętej cukinii 2 garście prażonego słonecznika suszony: tymianek, chili, imbir kurkuma, ostra papryka pieprz, sól olej rzepakowy Przygotowanie: Ryż i soczewice ugotuj.(jednym kubkiem odmierzyłam tyle samo soczewicy i ryżu brązowego). Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotowaną nieco ostudzona socz...

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecam J Składniki: na około 50 szt. 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 75 g ugotowanej kaszy bulgur 100 g sera białego półtłustego 1 cebula kurkuma pieprz czarny sól, tymianek suszony olej boczek do podania Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie ...