piątek, 14 grudnia 2018

Tatar ze śledzia z musztardą francuską





Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół.


Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik). Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji.





Składniki:

500g płatów śledziowych
1 ogórek konserwowy
1 papryka konserwowa
1 mała cebula czerwona
1 mała papryczka chili
otarta skórka ½ cytryny
sok z cytryny
1 pęczek koperku
3 łyżki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki miodu
20 ml oliwy
pieprz czarny
sól
Na zalewę:
½ litra wody
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 listki laurowe
1 cebula
1 łyżka miodu
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego



Przygotowanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem przez kilka godzin. W tym czasie przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć do zalewy, którą doprowadź do wrzenia i wyłącz. Dodaj ocet, za chwilę dodaj olej, a następnie miód. Wymieszaj, by się rozpuścił. Śledzie przełóż do słoika i zalej ostudzoną zalewą, którą wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej całą noc).

Płaty śledziowe wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę(około 0,5 cm x 0,5 cm). Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, najlepiej o połowę mniejszą niż śledzie. Koperek i papryczkę chili drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj. Musztardy, miodu, oliwy, skórki cytryny, soli i pieprzu przygotuj sos. Wlej do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw sokiem z cytryny do smaku. Tatar ze śledzia z musztardą francuską gotowy. Jedz świętuj i smakuj. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...