Skosztuj,
tych jogurtowych
muffin z czarną porzeczką
Słodka babeczka posypana kruszonką. Ciasto jogurtowe połączone z
miodem. a w środku czarna porzeczka. W sam raz na śniadanie, deser
czy przekąskę. Taką letnią, smakowitą. Dla małych i dużych
łasuchów. Osobiście czarne porzeczki uwielbiam, a jeśli Ty nie
przepadasz możesz je zastąpić dowolnymi innymi letnimi owocami.
Polecam te przepyszne jogurtowe
muffiny z czarną porzeczką
Składniki:
Kruszonka
- 30 g masła
- 55 g mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
- ½ w/w kubeczka po jogurcie oleju
- 1-2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- starta skórka z 1 cytryny
- ok. 140 g czarnej porzeczki
Przygotowanie:
W
celu wykonania kruszonki, wrzuć masło pokrojone w kostkę do
miseczki. Ucieraj je z mąką palcami tak by powstały okruchy.
Następnie dodaj cukier, wymieszaj i schłodź w lodówce. Kruszonkę
wyjmij przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem, by ciasto nabrało
temperatury pokojowej.
Foremki
na muffinki wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i oprósz. Do
pierwszej miski wlej jogurt, mleko, olej , miód, jajko i skórkę
cytryny. Z pomocą widelca wymieszaj ze sobą. Do drugiej miski wsyp
pozostałe suche składniki i wymieszaj. Mokre składniki wlej do
suchych i za pomocą widelca lub łyżki wymieszaj ze sobą. Połowę
porzeczek umieść w każdej papilotce , wypełnij ciastem do ¾ ich
wysokości. Następnie posypujesz drugą połową porzeczek, lekko je
wciskając. Wierzch posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do
170°C
przez ok. 15 minut. Jogurtowe
muffiny z czarną porzeczką
gotowe. Jedz i smakuj
P.S.
Porzeczki możesz również przygotować dzień wcześniej zasypując
cukrem, które następnie przechowujesz przez noc w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz