Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego
na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia
Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że
wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać
wedle uznania.
Składniki:
- chłodna przegotowana woda
- ogórki
- ząbki czosnku
- cebula
- szczypior
- kwaśna śmietana
- ocet
- sól
Przygotowanie:
Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw
do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj
Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z
ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i
wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać
po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek,
usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec
gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz