Tarta
serowa w połączeniu z pomidorami jest naprawdę doskonała.
Pomidory, jajka i ciasto serowe delikatnie doprawione. Pycha!!! W sam
raz by wykorzystać pomidory, które obecnie dojrzewają w
przyspieszonym tempie oraz jajka gdy mamy ich większą ilość.
Koniecznie musisz spróbować tarty
serowej z pomidorami!
Tarta serowa z pomidorami:
Składniki:
Ciasto
serowe:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- sól
Farsz:
- 5-6 dużych pomidorów
- 4 jajka + 2 białka
- curry, sól, pieprz
- 3-4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Masło
i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką,
przyprawami, żółtkami zagniatając gładkie ciasto. Przekładamy
do formy (średnica 26 cm) natartej wcześniej masłem i posypanej
mąką, dociskając ciasto palcami. Piecz 10-15 minut w temperaturze
180°C (z termoobiegiem).
Pomidory
pokrój w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku . Na upieczonym
spodzie z kruchego, serowego ciasta ułóż pierwszą warstwę
pokrojonych pomidorów. Polej ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi
z curry, solą oraz pieprzem. Następnie posyp startym parmezanem. Na
wierzch ułóż resztę pokrojonych pomidorów. Zapiecz 20-25 minut w
temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie
się zetnie.
Tarta
serowa z pomidorami
gotowa. Jedz i smakuj
Komentarze
Prześlij komentarz