Zielona
soczewica, czerwone pomidory i pomarańczowa marchew magia barw i
smaków połączona w jesiennym gulaszu. Pyszne i pożywne danie
jednogarnkowe. Zielonej soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć,
czego wymaga większość roślin strączkowych. Jest więc daniem
szybkim w przygotowaniu.
Lubię,
gdy po nieco chłodniejszym spacerze czeka na mnie ciepły, pachnący
i smaczny gulasz. Wspaniała propozycja na obiad, kolację lub by
spakować do pracy. Tobie również polecam gulasz
z zielonej soczewicy. Pycha!!! Prawda....
Gulasz
z zielonej soczewicy
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 litr wody lub bulionu
- listek laurowy
- pieprz, sól
- oregano
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Obraną cebulę i marchew pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Na
rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodając sól i pieprz w
trakcie smażenia. Następnie dodaj marchew, listek laurowy i
opłukaną soczewicę. Wszystko zalej około litrem wody lub bulionu,
gotuj pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Dodaj pomidory oraz przypraw solą, pieprzem i oregano. Następnie gotuj jeszcze przez 15
minut. Na koniec wlej ocet do smaku. Gulasz
z zielonej soczewicy gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz