Przepyszna
buraczana pasta wprost do posmarowania kanapki lub do podjadania
łyżeczką. Zwłaszcza w Dniu Buraka,
a takie święto właśnie dziś obchodzimy Zachęcam wszystkich,
szczególnie tych którzy uwielbiają buraczany kolor i smak. W
proponowanej paście podkręcony nieco czosnkiem i pieprzem.
Wymieszany z ziarnkami dyni i siemienia lnianego, czyli samo zdrowie.
Gdy
za pierwszym razem przygotowywałam tą pastę domowi mężczyźni:
duży i mały, zaglądali do kuchni z ciekawością ci robię tym
razem? Odpowiedziałam iż pastę z buraków, na co usłyszałam
zgodne: Fu. Jednak, gdy ją już podałam na kanapkach większy
domownik czyli Mąż objadał się ze smakiem tą pastą z buraków.
Brzdąc jak narazie nie gustuje w burakach ani buraczanym kolorze za
wyjątkiem barszczu ukraińskiego.....Cóż może niebawem się
przekona:)
Pasta
z buraków na kanapki
Składniki:
- 2 buraki
- 100 g pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- olej lniany
- sól
- pieprz czarny
- natka pieturszki do posypania
Przygotowanie:
Do przyrządzenia tej pasty możesz użyć buraków
pieczonych (klik) gotowanych w mundurkach. W tym celu należy
dokładnie umyć buraki starając się nie uszkodzić skórki. Ułożyć
je w garnku, zalać wodą tak by je przykrywała. Gotować do
miękkości przez 30-60 minut (w zależności od rozmiarów).
Następnie wystudzić i obrać. Możesz też wykorzystać np: 1
pieczonego buraka a 1 z barszczu, co pozostał.
Pestki
dyni, siemię lniane i czosnek włóż do blendera i zmiksuj,
dolewając odrobinę oliwy. Następnie włóż pokrojone i obrane
buraki,posyp solą i pieprzem, dodaj oliwę, olej lniany i sok.
Ponownie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do smaku. Pasta z buraków na
kanapki gotowa! Przed podaniem posyp pietruszką, jeśli lubisz.
Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz