sobota, 24 marca 2012

Baba ze skórką pomarańczową


Baba ze skórką pomarańczową


Ciacho:
4 jaja,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka stopionej margaryny
kilka kropel soku z cytryny

Skórka pomarańczowa:
Skórki z pomarańczy 
(jednej lub kilku, kto jak lubi)
½-1 szklanka wody
trochę białego cukru

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny



Ciacho: Jaja z cukrem ubić mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuścić margarynę. Do jajek z cukrem dodać obie przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać ciepły tłuszcz. Dodać skórkę pomarańczową gotową lub wykonaną własnoręcznie w domu –to jest wbrew pozorom bardzo łatwe (przepis na domową skórkę pomarańczową poniżej). Skórkę najczęściej dodaję ciepłą, obtoczoną w mące pszennej lub ziemniaczanej. Ciasto wlać do formy babkowej natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Piec przez ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

Skórka pomarańczowa: Dwa dni wcześniej kupić pomarańcze. Skórkę wyszorować pod ciepłą wodą. Miąższ najlepiej zjeść/wycisnąć sok - kto co woli. Skórkę umieścić w słoiku, zlać wodą ciepłą z kranu. Wodę zmieniać raz na dzień. W dniu pieczenia odcedzić skórkę z zalewy. W rondelku wlać trochę wody i dodać cukier. Podgrzać. W trakcie podgrzewania wody z cukrem wrzucać pokrojona w kosteczkę skórką pomarańczową. Zagotować skórkę i chwilkę pogotować. Odcedzić skórkę i dodać do ciasta.

Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...