Wypatrzona Pierwsza Gwiazdka,
wypowiedziane do niej..... (oby się spełniłoJ), opłatek, choinka, kolędy….. wiele tego przed nami J.
Wiele pyszności na świątecznych stołach a wśród nich
keks pełen ulubionych bakalii, a gdy go się przygotowuje to w domu
niesamowicie pachnie J
Wesołych Świąt
Składniki: porcja
na jedną keksówkę
5 jajek
25 dag cukru
20 dag maki
1 szklanka ulubionych bakalii
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny
Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek,
wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem. Stopniowo mieszając dodawaj oprószone
mąką bakalie (u mnie tym razem orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki i kandyzowana
skorka z cytryny i pomarańczy). Potem dodawaj łyżka po łyżce mąkę i na koniec
delikatnie ubitą pianę. Piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Można
posypać cukrem pudrem, kakao lub udekorować lukrem
Lukier: ubić
lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z
cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
To jedno żółtko co zostanie z tego jaka można
dodać wcześniej do keksuJ Wesołego SmacznegoJ
Wyśmienite ciasto - wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmm ależ obficie oblany lukrem:) palce lizać!
OdpowiedzUsuńŚliczna czapa lukrowa. Jak drzewa przykryte śniegiem, tak Twój lukier zimowo przyozdobił ciasto.
OdpowiedzUsuńTo jest cisto które zawsze smakuje, a ważne,ze zmieniając dodatki nie znudzi się :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam juz Noworocznie!
ach ja dalej dojadam świąteczne resztki, ciasto wygląda apetycznie :) słodkiego nigdy dość (chociaż po świętach przydaje się kilka dni przerwy od słodyczy)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuń