poniedziałek, 24 grudnia 2012

Keks wyśmienity



Wypatrzona Pierwsza Gwiazdka, wypowiedziane do niej..... (oby się spełniłoJ), opłatek, choinka, kolędy….. wiele tego przed nami J.
Wiele pyszności na świątecznych stołach a wśród nich keks pełen ulubionych bakalii, a gdy go się przygotowuje to w domu niesamowicie pachnie J Wesołych Świąt


Składniki: porcja na jedną keksówkę

5 jajek
25 dag cukru
20 dag maki
1 szklanka ulubionych bakalii

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny


Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek, wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem. Stopniowo mieszając dodawaj oprószone mąką bakalie (u mnie tym razem orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki i kandyzowana skorka z cytryny i pomarańczy). Potem dodawaj łyżka po łyżce mąkę i na koniec delikatnie ubitą pianę. Piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Można posypać cukrem pudrem, kakao lub udekorować lukrem
Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
To jedno żółtko co zostanie z tego jaka można dodać wcześniej do keksuJ  Wesołego SmacznegoJ






6 komentarzy:

  1. Wyśmienite ciasto - wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm ależ obficie oblany lukrem:) palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna czapa lukrowa. Jak drzewa przykryte śniegiem, tak Twój lukier zimowo przyozdobił ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest cisto które zawsze smakuje, a ważne,ze zmieniając dodatki nie znudzi się :)
    pozdrawiam juz Noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ach ja dalej dojadam świąteczne resztki, ciasto wygląda apetycznie :) słodkiego nigdy dość (chociaż po świętach przydaje się kilka dni przerwy od słodyczy)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...