sobota, 15 grudnia 2012

Szwedzkie marynowane śledzie



Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie. Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu również posmakują J


Składniki:

  • 1 kg solonych śledziowych filetów
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 por
  • pęczek koperku

Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania.

P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)


9 komentarzy:

  1. Mniam! Az mi sie zamarzyly sledziki takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach jaka szkoda, że ja za śledziami nie przepadam, bo Twoje prezentują się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię śledziki, domowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój M. chyba zostałby ich fanem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. są tak świetne że nawet anielski chor im gra:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile razy trzeba namoczyć śledzie i w czym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja moczę w mleku tak przynajmniej godzinę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...