Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie. Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu również posmakują J
Składniki:
- 1 kg solonych śledziowych filetów
- 2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 por
- pęczek koperku
Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania.
P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)
Mniam! Az mi sie zamarzyly sledziki takie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śledzie :)
OdpowiedzUsuńach jaka szkoda, że ja za śledziami nie przepadam, bo Twoje prezentują się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledziki, domowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńMój M. chyba zostałby ich fanem:)
OdpowiedzUsuńMój M. już nim został:)
Usuńsą tak świetne że nawet anielski chor im gra:)
OdpowiedzUsuńa ile razy trzeba namoczyć śledzie i w czym?
OdpowiedzUsuńJa moczę w mleku tak przynajmniej godzinę:)
Usuń