piątek, 18 grudnia 2015

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe



Pierniczki bezglutenowe – swoim zapachem i smakiem podkreślają magię Bożego Narodzenia. Bawią, gdy je się piecze. Cieszą oczy, gdy się po nie sięga. Niech zdobią świąteczny stół i choinkę. 
Przepis ten pochodzi z zimowego numeru magazynu Aromat (klik). Ponadto znajdziesz tam wiele różnorodnych świątecznych przepisów, artykułów o świętach w różnych krajach świata. Sprawdź, co jeszcze na Ciebie czeka?!!! Zapraszam do lektury.


Składniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki maki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • kardamon, ziele angielskie, goździki



Przygotowanie: W misce roztrzep jajka. W rondelku rozpuść masło i miód. Do większej miski wsyp wszystkie mąki wymieszane z sodą, solą i przyprawami (goździki i ziele angielskie i kardamon posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu). Dodaj roztrzepane jajka i cieple masło z miodem. Wyrób ciasto. Wyłóż je na blat posypany mąką. Rozwałkuj. Za pomocą foremek wykrawaj pierniczki. Następnie układaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 8-10 minut. Pierniczki bezglutenowe gotoweJ Jedz, świętuj i smakujJ


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...