Pierniczki bezglutenowe – swoim zapachem i
smakiem podkreślają magię Bożego Narodzenia. Bawią, gdy je się piecze. Cieszą
oczy, gdy się po nie sięga. Niech zdobią świąteczny stół i choinkę.
Przepis ten pochodzi z zimowego numeru magazynu Aromat
(klik). Ponadto znajdziesz tam wiele różnorodnych świątecznych przepisów,
artykułów o świętach w różnych krajach świata. Sprawdź, co jeszcze na Ciebie
czeka?!!! Zapraszam do lektury.
Składniki:
- ½ szklanki mąki gryczanej
- ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
- ½ szklanki maki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 małe jajka
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta sody
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- kardamon, ziele angielskie, goździki
Przygotowanie: W misce roztrzep jajka.
W rondelku rozpuść masło i miód. Do większej miski wsyp wszystkie mąki
wymieszane z sodą, solą i przyprawami (goździki
i ziele angielskie i kardamon posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu). Dodaj
roztrzepane jajka i cieple masło z miodem. Wyrób ciasto. Wyłóż je na blat
posypany mąką. Rozwałkuj. Za pomocą foremek wykrawaj pierniczki. Następnie
układaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 8-10 minut. Pierniczki bezglutenowe
gotoweJ Jedz, świętuj i smakujJ
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i świątecznie pozdrawiam:)
Usuń