poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ryba po grecku



Ryba po grecku, choć z Grecją wspólnego nic nie maJ U nas od zawszeJ Zwykle przyrządza ją moja mama. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Lubię, gdy ryba otoczona jest dużą ilością warzywnej pierzynki. A Ty?
A przepis ten pochodzi z zimowego numeru Aromat (klik) - internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Jest obszerny –ponad 160 stron. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Czytaj, smakuj i świętujJ



Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (mintaj, morszczuk)
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 10 marchewek
  • 4- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny
  • ½ łyżeczki cukru
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • słodka papryka
  • pół cytryny


Przygotowanie: Filety z ryby przekrój na pół. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. W płaskim rondlu rozgrzej olej. Włóż cebule i starte jarzyny. Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, cukier i odrobinę wody. Na wierzch wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Duś pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnij listki laurowe. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Skosztuj, dopraw do smaku.

Na rozgrzanym na patelni oleju, obsmaż z obu stron filety na rumiany kolor. Następnie w przygotowanym dużym słoju przełóż warstwami: usmażona ryba, uduszone warzywa. Zakręć słój. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Ryba po grecku gotowa. Jedz, świętuj i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...