wtorek, 27 stycznia 2015

Wytrawne przepisy z WARSZTATÓW KULINARNYCH BAKALLAND FOOD BLOGGER FEST 2015



Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki BakallandDziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka częśćJ Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PRJ
Przepisy wytrawne: na śniadanie lub przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki, co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami?


Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową

Składniki: 

  • 200g żurawina z granatem Bakalland
  • 2 łyżki Musztarda dijon
  • 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach  
  • 500 g ser koryciński
  • 6szt Jabłko polskie    
  • Bochenek dobrego polskiego chleba
  • Olej do smażenia




Przygotowanie: Żurawinę zalej niedużą ilością wody, gotuj i zmiksuj na puree. Połącz z musztardą dijon. Boczek wyłóż na pergamin i wstaw do piekarnika, dzięki temu boczek w kilka minut stanie się chrupiący. Kromki dobrego pieczywa posmaruj domową, żurawinową musztardą, następnie ułóż plastry sera, boczku i cienko pokrojone jabłko. Przykryj drugą kromką i obsmaż na złoty kolor na oleju rzepakowym.


Łosoś smażony z brukselką, śliwkami suszonymi, kremowymi jabłkami oraz chrzanem

 Składniki:
  • 600g filetu z łososia
  • 250g brukselki
  • 100g śliwki kalifornijskiej Bakalland  
  • 2szt cebuli czerwonej
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 4 szt jabłka  
  • 2 łyżki miodu 
  • 250g sera ricotta
  • 2 łyżki chrzanu  
  • sól, cukier, pieprz czarny młotkowany
  • ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Brukselki oczyść i gotuj w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko je schłódź.. Miód karmelizuj, dodaj jabłka, łyżkę wody i duś do miękkości. Widelcem rozgnieć na purée. Na maśle przesmaż pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaj brukselkę i smaż na złoty kolor, dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem. Ser połącz z chrzanem. Do łososia przygotowuj solankę: na 1 litr wody, dodaj ok.30g soli, zagotowuj, w trakcie gotowania dodaj ziarna kopru włoskiego, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru dla kontrastu. Do zagotowanej solanki włóż rybę i odstawi naczynie z kuchenki. Przez 6-8 minut trzymaj łososia z jednej i drugiej strony. Łososia podaj z brukselką, śliwkami, purée jabłkowym i twarożkiem


Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami



Składniki:

  • 500g  mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 100g suszonych śliwek Bakalland
  • 100g wędzonego boczku plastry
  • sól, pieprz,   
  • sałata lodowa  






Przygotowanie: Mięso połącz z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wyrób. Na patyczki do szaszłyków nabij śliwki, obtocz w mięsie i owiń plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

sobota, 24 stycznia 2015

Zakochany Truskawkowy Pudding Jaglany



Zakochany truskawkowy pudding jaglany. Zakochany, bo już całkiem niedługo ten zakochany dzień. Truskawkowy, bo pełen truskawek, pudding- to tu miałam największy problem- nazwać gęsty koktajl to jakoś za długo, budyń- to nie do końca dobrze brzmi. Tak czy siak dziś propozycja, na truskawkowy deser, z kaszą jaglaną, mango i orzechami włoskimi. Propozycja w sam raz na: zdrowy, smaczny i kolorowy deser dla zakochanychJ PrawdaJ


Składniki: na 2 porcje

  • truskawki mrożone (pudełko po litrowych lodach)
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mango
  • prażone orzechy włoskie

Przygotowanie: Rozmrożone truskawki (najlepiej dzień wcześniej wstaw je do lodówki, aby powoli rozmarzły) i kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze dzbankowym. Przelej do szklaneczek Mango umyj i pokrój w kostkę. Połowę pokrojonego mango wrzuć do szklanek, delikatnie zamieszaj. Druga połową pokrojonego mango udekoruj wierzch. Posyp uprażonymi orzechami lub startą czekoladą. Jedz i smakujJ



Walentynkowe menu

środa, 21 stycznia 2015

Ciasteczka z amarantusem



Ciasteczka z amarantusem- genialny pomysł na Dzień Babci. Może tym razem sami byśmy przygotowali coś dla Naszych Kochanych BabćJ
Ciasteczka amarantusowe smakiem przypominają kruche ciasteczka. Do ich zrobienia wykorzystałam: mąkę ryżową, wiórki kokosowe, miód i amarantus. Efekt wyszedł niesamowicie smaczny wręcz wspaniały. Polecam wszystkim słodkim smakoszomJ Te ciasteczka z amarantusem smakują wybornie, zwłaszcza do popołudniowej odświętnej herbatyJ


Składniki: na 30 szt
  • 140 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 125 g bezmlecznej margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
  • szczypta soli


Przygotowanie: Wymieszaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Miód rozpuść w rondelku dodając 1-2 łyżki wody ( w zależności od gęstości miodu). Zimną margarynę dodaj do wymieszanych mąki i siekaj ją przy pomocy noża. W ten sposób połącz margarynę z suchymi składnikami. Dodaj ciepły, rozpuszczony miód. Wyrób ciasto. Na koniec dodaj amarantus i ponownie wyrób ciasto. Teraz ciasto podziel na części. Część ciasta rozwałkuj i wykrawaj ciastka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut. Przełóż do ostygnięcia. Jedz i smakujJ


P.S. Następnym razem upiekę od razu podwójną porcję ciastek z amarantusem, gdyż znikają w ekspresowym tempieJ


poniedziałek, 19 stycznia 2015

Marchewkowy krem z pomarańczą



Marchewkowy zupa - krem z sokiem z pomarańczy- świetnie smakuje. Samym pięknym, żywym kolorem zachęca do skosztowania i rozsmakowania. Marchewki, ziemniaki i cebula, doprawione sokiem z pomarańczy i rozmarynem. A wierzch udekorowany podsmażonym boczkiem z porem. 
Przed podaniem można również dodać podprażone ziarnka słonecznika. Dobrze smakują proste połączenia, nieco odmiennie przyprawione. Ciepła, domowa zupa. Do tego smaczna i kolorowa. Czy trzeba czegoś wiecej?….. J


Składniki: na 3 -4 porcje
  • ½ kg marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • litr bulionu warzywnego/ drobiowego
  • sok z ½ pomarańczy
  • 50 g boczku wędzonego
  • por
  • sól, pieprz
  • rozmaryn suszony
  • słonecznik



Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki. 2 łyżki masła stop w rondlu. Następnie wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj ziemniaki i marchewki. Przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę podsmaż. Wlej bulion, tak by warzywa były przykryte. Gotuj przez 20 minut. 
Gdy zupa nieco ostygnie zmiksuj ją. Przypraw sokiem z pomarańczy, sola, pieprzem i rozmarynem do smaku. 
Obrany, umyty por pokrój w krążki. Boczek pokrój w kosteczkę. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, dodaj boczek i por. Przesmaż. Zupę wlej do talerzy/miseczek, dodaj przesmażony boczek z porem i jeśli lubisz uprażone ziarnka słonecznika. Jedz i smakujJ



Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę Zdrowy obiad

sobota, 17 stycznia 2015

Cytrusowa przystawka- X Lubelski Kociołek



Dziś po raz kolejny wrze Lubelski Kociołek: temat przewodni cytrusyJ. Cytrusów mamy obecnie pod dostatkiem: pełne smaków, aromatów. Żółte, zielone i pomarańczowe. Ach jak smacznie i kolorowo zrobiło się w naszych kuchniach. Razem ze mną cytrusy przyrządzają: Wiosenka,   Kabamaiga, EdytaGosia, Ela,  Dorota  i Patryk  zajrzyjcie i tam, by sprawdzić jak oni smacznie wykorzystali cytrusy J
A u mnie pomarańcze w połączeniu z burakami- taka kolorowa, cytrusowa przystawka. Można ją podawać samą, z roszponką lub ze szpinakiem. Bardzo smaczna, świetnie nadaje się na karnawałowe imprezyJ. Smacznie Wam polecam tą cytrusową przystawkę oraz Lubelski KociołekJ


Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 buraki czerwone
  • pestki słonecznika
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz czarny
  • roszponka/szpinak


Przygotowanie: Buraki umyj, osusz. Każdego ułóż na folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem. Zawiń dokładnie folią. Piecz w temperaturze 200 ºC przez 60 minut. Ostudź i obierz za skórki. Pokrój je w plasterki. Pomarańcze obierz dokładnie ze skórki (również z tej białej), pokrój je na plasterki. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Na półmisku rozłóż roszponkę lub szpinak. Układaj na przemiennie plasterek pomarańczy, plasterek buraka, który skrop octem balsamicznym i obsyp uprażonymi pestkami słonecznika. Zachowując taką kolejność, układaj cytrusową przystawkę, aż do zapełnienia półmiska. Jedz i smakujJ




Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

środa, 14 stycznia 2015

Zimowa sałatka do pracy




Zimą (choć w tym roku to jakoś trudno o niej mówić) lubię czasem zjeść sałatkę, w pracy również. Ta składa się z selera naciowego, jabłka, ziemniaków, orzechów włoskich i zielonego koperku. Wszystkie te składniki są bardzo smaczne mimo chłodu za oknem, a razem wymieszane smakują jeszcze lepiej. Szybka w przygotowania, syta- wspaniała propozycja na posiłek w ciągu dnia. Wam też smacznie polecam tą zimową sałatkę nie tylko do pracyJ


Składniki: na 1 porcję

3 ugotowane ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
pół jabłka
garść orzechów włoskich
koperek (może być mrożony)
sól
pieprz
oliwa
olej lniany
sok z cytryny


Przygotowanie: Ziemniaki pokrój w kostkę, Selera naciowego pokrój w plasterki. Posiekaj orzechy a na koniec pokrój jabłko w kosteczkę( nie musisz obierać). Wymieszaj składniki ze sobą przypraw do smaku. Posyp koperkiem. Możesz wszystko delikatnie przemieszać. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 12 stycznia 2015

V Food Blogger Fest- relacja




W sobotę (10.01.2015) o 7.30 wraz z Martą, Edytą i Anią wyruszyłyśmy z Lublina do Warszawy na V Food Blogger Fest. Bardzo wesołym autkiem, jak go nazwałyśmy, dotarłyśmy do celu jakieś 30 minut przed czasem. 

Po rejestracji, rozebraniu się, wypiciu porannej kawy udałyśmy się do sali plenarnej, gdzie oficjalnie blogerzy i pasjonaci smaku zostali przywitani i tym samym konferencja została uznana za otwartą. Konferencja podzielona została podzielona na 7 sesji tematycznych, z których mi najbardziej podobały się:

Zdjęcia potraw- zrób to dobrze- prowadzony przez Kasię Karus- Wysoką z Cook it Lean. Wiele praktycznych porad jak zrobić fajne zdjęcia kulinarne, które na pewno wykorzystam, by zdjęcia przeze mnie wykonywane były jeszcze lepsze. Jeśli zdjęcie kulinarne jest dobre to odbiorca, patrząc na nie, poczuje głódJ

Jak Polka znalazła się w Nomie- Maria Przybyszewska opowiadała o jej stażu w Nomie- najlepszej restauracji na świecie 2014 według brytyjskiego czasopisma Restaurant. Maria bardzo ciekawie opowiadała o tym, jak dostała się na staż, jak tam się jej pracowało oraz o tym, co jest takie niezwykłe w Nomie: „Tam wszystko jest dziwne a zarazem proste” W Nomie najważniejszy jest gość i nie ważne czy jest to gość bezglutenowy, alergiczny, kobieta w ciąży zawsze dostanie pełne menu dostosowane do jego potrzeb żywieniowych. Oby więcej takich miejsc bliżej nasJ


Miło słuchało mi się również, (choć na razie mogę tylko kosztować, a nie nasycić się smakiem) sesji na temat: polskich serów zagrodowych – Genio Mientkiwicz i chleba z domowej piekarni- Piotr Kucharski.
Co do serów, to proponuję Wam rozejrzeć się po swojej okolicy czy nie macie gdzieś w pobliżu sera wytarzanego na małą skalę, zazwyczaj z mleka gospodarzy, siłami rodziny. Na pewno różni się on smakiem od tych serów ze sklepowych półekJ
Zaś sesja na temat pieczenia chleba w domowym zaciszu bardzo mi się spodobała i jak tylko wolno mi będzie ponownie włączyć jakieś chlebowe zboże do diety, na pewno skorzystam z rad i upiekę sobie i domownikom pewnie nie jeden bochenekJ


Po sesji o pieczeniu chleba,  ze smakiem udałam się na przerwę i obiad. 
Po obiedzie, tak pochłonęło mnie poznawanie innych blogerów (znanych mi jak dotąd z sieci), iż nie zdążyłam już wrócić na salę plenarną. Jeszcze tylko odbiór upominków od sponsorów i deszczowy powrót do Lublina (zapomniałyśmy tylko o wspólnej foci)



Mój pierwszy raz na Food Blogger Fest uważam za udany, wiele znajomości (nie tych internetowych tylko), wrażeń i wiele praktycznych informacji. Może następnym razem przydałoby się więcej warsztatów i niespodzianek (poza znanym planem) oraz trochę ściszonego dźwięku na korytarzu, przecież Ci, co chcą to idą na salę, a na korytarzu pozostają Ci, którzy chcą zwyczajnie pogadaćJ Do zobaczeniaJ


wtorek, 6 stycznia 2015

Szyneczkowe zawijańce



Szyneczkowe zawijańce- pyszna przekąska: suszona śliwka i orzech włoski owinięty plastrem wędzonej szyneczki. Nie chwaląc się była to najsmaczniejsza przekąska minionego Sylwestra. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Szybka w przygotowaniu, łatwa do przewiezienia, jeśli udajemy się na imprezę typu „koszyczkową”. Wspaniała propozycja na zaczynający się karnawał. Wam też te szyneczkowe zawijańce smacznie polecamJ


Składniki: na 20 szt.

  • 10 plastrów wędzonej szynki (u mnie Szwarcwaldzka)
  • 150 g suszonych śliwek
  • orzechy włoskie
  • wykałaczki



Przygotowanie: Każdy plaster szynki przekrój na pół. Na środku połóż śliwkę i połówkę lub ćwiartkę orzecha włoskiego. Owiń je szynką, przekłuj wykałaczką w celu wzmocnienia. Szyneczkowe zawijańce układaj na blasze wyścieloną folia aluminiową. Piecz w temperaturze 180 ºC  przez 5 minut. Jedz i smakujJ


Przekąski Sylwestrowe

piątek, 2 stycznia 2015

Piernik staropolski


Piernik staropolski - zbierałam się i zbierałam do napisania tego wpisu. Myślę, że ten niesamowity piernik staropolski całkiem zasługuje na to by być pierwszym tegorocznym wpisem. Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć.
Moja przygoda z pieczeniem piernika staropolskiego-długo dojrzewającego zaczęła się rok temu (teraz to już dwa). Wtedy to ciasto nastawiłam 6 tygodni (można i 4), ale mojej uwadze umknął fakt, że trzeba go upiec tydzień wcześniej. W rezultacie na Boże Narodzenie piernik był dość twardawy. Dało się go wprawdzie zjeść, jednak najlepiej smakowały na Sylwestra szczątkowo pozostające kawałkiJ. Pamiętając ubiegłoroczne doświadczenia teraz upiekłam piernik tydzień wcześniej, lecz zapomniałam, iż od razu należy ostudzone piernikowe blaty przełożyć powidłami, przykryć papierem do pieczenia lub lnianą ściereczką, a następnie równomiernie obciążyć. 
Moja piernikowa przygoda dalej trwaJ. Mam go już przełożonego, udekorowanego – tym razem białym lukrem ( w ubiegłym roku była to polewa czekoladowa). I w niedzielę przed świętami pojechał rodzinnego domu, tam na strychu będzie miałam obawy czy zdąży i zdążył. I był pysznyJ 
Pomimo wszystkich perypetii z przygotowaniem staropolskiego piernika dojrzewającego polecam go Wam bardzo smacznie i świątecznie, gdyż smak tego ciasta pozostanie Wam na długo w pamięci. Osobiście uważam, że piernik staropolski jest najlepszym świątecznym rarytasem.


Składniki: na tortownicę 26 cm

500 ml miodu
1 szklanka cukru
1 kostka masła/margaryny
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki przyprawy do piernika

Powidła do przełożenia:
1 słoik powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
10 -15 drobno posiekanych śliwek suszonych
2 łyżki posiekanych suszonych wiśni
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rumu

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:  

Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie gotuj. Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenna, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce ( u mnie lodówka) na 4-6 tygodni.

Na 7 dni przed świętami: Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do maki zanim się za nie zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20 minut.
Powidła: Powidła przełóż do rondelka. Podgrzej, dodaj miód, śliwki, wiśnie i orzechy. Na koniec dodaj łyżkę rumu. Wszystko podgrzej i wymieszaj.
Wystudzone piernikowe blaty przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż równomiernie. Odstaw do skruszenia n 3-4 dni w chłodne miejsce.

Lukier: ubij lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawaj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polej przełożony powidłami piernik. Udekoruj według własnego pomysłu. Jedz i smakuj świątecznieJ
  

P.S W przyszłym roku ciasto podzielę na trzy, jeden placek wyszedł mi taki grubawy, więc spokojnie wyjdą 3 nieco cieńsze placki, zrobię też więcej powideł do przełożenia J


Wigilia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...